ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Επιτάφιος μετά από 58 χρόνια στην Αμμόχωστο

ΠΗΓΗ : "    http://www.politikanet.gr     "




Χιλιάδες πιστοί από νωρίς κατέκλυσαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου μετά από 58 χρόνια πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου.
Οι πιστοί προσέρχονταν με δέος για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο, ο οποίος στολίστηκε με άσπρα γαρύφαλλα, κρίνους και τριαντάφυλλα.
Για την ασφάλεια των προσκυνητών και την ομαλή διεξαγωγή του προσκυνήματος, αστυνομικοί βρίσκονταν σε κεντρικά σημεία της κατεχόμενης πόλης καθοδηγώντας τους οδηγούς των οχημάτων με πινακίδες εγγραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε χώρο στάθμευσης που βρισκόταν 250 μέτρα μακριά από την Εκκλησία.
Παρόντες στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού ήταν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Τη λειτουργία παρακολούθησαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάιμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζον Κόνιγκ και άλλοι.
Το προσκύνημα διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου και η Ομάδα “Αμμόχωστος η πόλη μας” σε συνεργασία με την ομάδα πρωτοβουλίας “Famagusta Initiative”.
Τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονταν στο χώρο για άμεση μετάδοση του γεγονότος που προσέλκυσε και διεθνές ενδιαφέρον.
Θετικό βήμα, τονίζουν ξένοι διπλωμάτες
Η Ακολουθία του Επιταφίου, της Μεγάλης Παρασκευής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, αποτελεί μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες που παρακολούθησαν τη λειτουργία στην κατεχόμενη ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Σε δηλώσεις τους, μετά τη θεία λειτουργία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που κατέστη δυνατό να τελεστεί η Ακολουθία, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί απτή απόδειξη του τι μπορούν να πετύχουν οι δύο κοινότητες όταν εργάζονται από κοινού.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ, χαιρέτισε την τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου, την πρώτη από το 1957, όπως σημείωσε.
«Μετά από τόσα χρόνια, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού οι Δήμαρχοι της Αμμοχώστου κ. Γαλανός και κ. Καγιαλπ για να πραγματοποιηθεί απόψε η λειτουργία αυτή. Τέτοιες πρωτοβουλίες βελτιώνουν την ατμόσφαιρα και οικοδομούν εμπιστοσύνη,» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που παρευρέθηκε στην λειτουργία μαζί με τόσο κόσμο.
«Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα πώς και οι δύο κοινότητες μπορούν να εργαστούν, συνεργαζόμενες, για να καλλιεργήσουν το σεβασμό η μια προς την άλλη και να έχουν αποτέλεσμα,» είπε ο κ. Κιντ.
Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Brechje Schwachofer δήλωσε ότι νιώθει «πολύ προνομιούχα» που της δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί στην αποψινή Ακολουθία του Επιταφίου, «σε αυτή την ειδική και συναισθηματικά φορτισμένη θρησκευτική τελετή, στην Αμμόχωστο,» όπως ανέφερε.
«Για εμένα αυτό αποδεικνύει ότι και οι δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν μαζί ενωμένοι. Στέλνει ένα πολύ καλοδεχούμενο μήνυμα εμπιστοσύνης και δείχνει τη θέληση και την ικανότητα να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον,» κατέληξε στις δηλώσεις της.
ΠΗΓΗ: 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου