ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Αγωγή της κοινοπραξίας PICAR (ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ - CAROUZOS SA) κατά του Μ.Τ.Σ.



ΤΟΥ Απόστολου Παπαπαρίση
Εκδικάσθηκε την 1η Απριλίου 2014, η αγωγή της κοινοπραξίας PICAR κατά του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Μεταξύ των απαιτήσεων της κοινοπραξίας, να αναγνωριστεί το δικαίωμα να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2000 για το Μέγαρο του ΜΤΣ (νυν ATTICA) και να μην οφείλονται τα ποσά των εγγυητικών επιστολών ή να μειωθεί το μίσθωμα για τα έτη 2014 και 2015, 35% επί του ήδη μειωμένου ενοικίου που εγκρίθηκε για τα έτη 2012 και 2013. Η παρουσία του δικηγόρου και του μάρτυρα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ήταν άριστη. Πλήρως ενημερωμένος ο πρώτος με εύστοχες ερωτήσεις στον μάρτυρα της κοινοπραξίας PICAR και παρομοίως άριστα ενημερωμένος και ακριβής στις απαντήσεις του ο δεύτερος. Παρευρέθηκαν απόστρατοι συνάδελφοι από το ΔΣ της ΕΑΑΣ, της ΠΟΣ, της ΑΚiΣ, ο τέως πρόεδρος του ΜΤΣ, εκπρόσωποι του ΥΦΕΘΑ και μεμονωμένοι συνάδελφοι.

Όλοι μας, μέτοχοι και μερισματούχοι του ΜΤΣ, έχουμε πλέον πληροφορηθεί ότι στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ίσως ήταν το πιο εύρωστο ταμείο στην Ελλάδα. Είχε τράπεζα (μας την πούλησαν), είχε μετοχές (εκμηδενίστηκε η αξία τους), είχε πολλά ακίνητα (πουλήθηκαν αρκετά για ένα κομμάτι ψωμί). Όλα αυτά στο παρελθόν. Την μη ενασχόληση μας με τα πεπραγμένα του ΜΤΣ, εκμεταλλεύθηκαν ορισμένοι επιτήδειοι και ροκάνιζαν σιγά - σιγά το μέλλον μας. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές υπό την ανοχή και συναδέλφων μας. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ακίνητη περιουσία είναι μικρή, οι συνάδελφοι ξύπνησαν, η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά. Η ΕΑΑΣ, απαιτεί τη διασφάλιση των συμφερόντων των μελών της με κάθε νόμιμο μέσο. Το Μέγαρο του ΜΤΣ (νυν ATTICA) είναι περιουσία μας. Συμπληρώνει το μέρισμα μας. Αξίζει την προσοχή μας. Ας δούμε όμως, την ημερολογιακή εξέλιξη του θέματος, που προέκυψε:
* Στις 20 Απριλίου 2000, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της κοινοπραξίας «PICAR - CAROUZOS SA – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ - ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΤΣ». Αντικείμενο της, η μεταβίβαση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Μεγάρου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για 25 χρόνια.
* Στις 12 Μαρτίου 2003, υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό τροποποίησης όρων της αρχικής σύμβασης μεταξύ της PICAR και του τότε Γενικού Διευθυντού του ΜΤΣ Ταξχου (Ο) κ. Σωτηρόπουλου Χαράλαμπου. Σύμφωνα με την οικονομική επιθεώρηση του Ιουνίου του 2012 στις σελίδες 22 και 23 αυτής, που βρίσκεται ήδη στον εισαγγελέα (την έστειλε η ΕΑΑΣ), βρέθηκαν πολλές διαφορές σε σχέση με όσα είχε εξουσιοδοτηθεί να πράξει ο τότε Γενικός Διευθυντής από τον τότε ΥΕΘΑ κ. Γιάννο Παπαντωνίου.
* Στις 12 Νοεμβρίου 2010, επί προεδρίας του Υπτγου ε.α. κ. Σωτηρόπουλου Χαράλαμπου, το ΜΤΣ υπέγραψε νέα τροποποίηση (ιδιωτικό συμφωνητικό). Όπως υποστηρίζεται στις σελίδες 23 και 24 της οικονομικής επιθεώρησης, οι τροποποιήσεις των αρχικώς συμφωνηθέντων ετησίων ανταλλαγμάτων έγιναν κατά τέτοιο τρόπο ώστε το ΜΤΣ να υποστεί ζημία 39,2 εκατ ευρώ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο εκείνη ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
* Το έτος 2012, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΤΣ (πρόεδρος ο Υπτγος ε.α. κ. Σωτηρόπουλος Χαράλαμπος) απεφασίσθη και ενεκρίθη από τον τότε ΥΕΘΑ κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο μείωση ενοικίου σε ποσοστό 20% με ισχύ 2 έτη. Το τρέχον έτος 2014 το ενοίκιο πρέπει να επανέλθει στο ενοίκιο που προβλέπει η αρχική σύμβαση.
* Το Β’ εξάμηνο του 2013, η κοινοπραξία PICAR επανήλθε με νέα αίτηση για περαιτέρω μείωση ενοικίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ (πρόεδρος ο Αντγος ε.α. κ. Σιδηρόπουλος Μιχαήλ), αρνήθηκε.
* Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, η κοινοπραξία PICAR κατέθεσε αγωγή εναντίον του ΜΤΣ, με κύρια και επικουρικά αιτήματα. Αποφασίσθηκε από το ΔΣ του ΜΤΣ η νομική κάλυψη από δικηγόρο, ο οποίος παρέστη ως συνήγορος του ΜΤΣ. Στην περίπτωση που τελεσιδικήσει σε τρίτο βαθμό η αγωγή της PICAR κατά του ΜΤΣ, υπέρ της, οι απώλειες εσόδων στα επόμενα 36 χρόνια για το ΜΤΣ εκτιμάται ότι θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μερίσματα των αποστράτων, που έχουν ήδη μειωθεί κατά 50%.
* Στις 5 Μαρτίου 2014, αντικαθίσταται ο Αντγος (Ο) ε.α. Σιδηρόπουλος Μιχαήλ από τον Αντγο (ΜΧ) ε.α. κ. Μπουκουβάλα Χαρίλαο.
* Στις 1 Απριλίου 2014, εκδικάσθηκε η αγωγή. Η πρώτη «μάχη» δόθηκε και αναμένουμε το αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι όποιος και να κερδίσει ο άλλος θα κάνει έφεση στον επόμενο βαθμό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στον Άρειο Πάγο. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση. Να μην ξεχνούν οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίου αφορούν δεκάδες χιλιάδες μετόχους (εν ενεργεία στελέχη) και δεκάδες χιλιάδες μερισματούχους (εν αποστρατεία στελέχη).
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι παρατηρείται τελευταίως μεγάλη κινητικότητα, προκειμένου να εγκριθεί το μεγαλεπήβολο σχέδιο μιας νέας Αθήνας, όπου θα ενωθεί όλο το ιστορικό κέντρο αυτής, όπως σχεδόν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται η Πανεπιστημίου να γίνει πεζόδρομος. Πιθανό αποτέλεσμα αυτού, η μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του Μεγάρου του ΜΤΣ (νυν ATTICA). Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου