ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΙΓΜΕ: ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

20/06/2014
Στα 30 δισ. ευρώ εκτιμάται από το «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών» (ΙΓΜΕ) η τρέχουσα αξία των συνολικών μεταλλευτικών αποθεμάτων στο υπέδαφος της χώρας, χωρίς στους παραπάνω υπολογισμούς να συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Μιλώντας σε ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες, ο υπουργός σχολίασε πως η Ελλάδα «ανήκει στην κατηγορία των ευνοημένων χωρών από άποψη αποθεματικού δυναμικού ορυκτών πρώτων υλών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και σε σημαντικές ποσότητες. Γι' αυτό έχει μακρά παράδοση στον εξορυκτικό τομέα».
Ενδεικτικά ανέφερε κοιτάσματα στα οποία είναι πλούσιο το ελληνικό υπέδαφος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα:
- Είναι πρώτη στην παραγωγή περλίτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, καλύπτοντας το 32% της παγκόσμιας παραγωγής.
- Είναι πρώτη στην παραγωγή μπεντονίτη στην Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 7,5% της παγκόσμιας παραγωγής.
- Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαγνησίτη στην Ευρώπη και ένατη στον κόσμο.
- Είναι τέταρτη στην παραγωγή μαρμάρων στην Ευρώπη και όγδοη στον κόσμο.
- Είναι πρώτη στην παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και δέκατη τρίτη στον κόσμο, καλύπτοντας το 49% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
- Είναι έκτη στην παραγωγή αλουμινίου στην Ευρώπη και ανήκει στις 10 πρώτες χώρες του κόσμου με τα μεγαλύτερα αποθέματα βωξίτη.
Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος είναι έντονα εξωστρεφής, με περίπου το 75% των πωλήσεών του να κατευθύνεται σε εξαγωγές, και απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους άμεσα και 80.000 έμμεσα.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθώς οι δύο τομείς του μέλλοντος, η ψηφιακή και η πράσινη οικονομία, βασίζονται κατασκευαστικά στις ορυκτές πρώτες ύλες και η ΕΕ εισάγει το 90% από αυτές, «υπάρχει μια στροφή στην πολιτική: τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χαρτογραφήσουν τις πρώτες ύλες που έχουν στα εδάφη τους- η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτά, να τις αξιοποιήσουν και να αυξήσουν την αειφόρο παραγωγή, ώστε να προχωρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης».
«Η ΕΕ υιοθέτησε ακραίες πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας, υιοθετώντας και μυθοπλασίες οι οποίες οδήγησαν την Ευρώπη σε μια μη ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό που βλέπουμε και στην Ελλάδα πολλές φορές είναι μια μυθοπλασία. Όταν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, οι Έλληνες πρέπει να καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη πολιτική από αυτήν και θα πρέπει να την εμπιστευόμαστε», σημείωσε η κ. Τζαβέλλα.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας της ΕΕ να αναδείξει στην πανεπιστημιακή κοινότητα τις ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών σε επαγγέλματα όπως αυτά του γεωλόγου, του γεωφυσικού/γεωχημικού, του μηχανικού ορυκτών πόρων, του συμβούλου περιβαλλοντικής αποκατάστασης, κ.ά.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου