ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

20/06/2014
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον κ. Λι ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. «Εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει κάνει βήματα προόδου. Ο διμερής πολιτικός διάλογος θα ενισχυθεί με επαφές των υπουργών και της πολιτικής ηγεσίας με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλο τμήμα των συνομιλιών αφιερώθηκε στις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες.
«Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής ηγεσίας στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Αύριο θα επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις της Cosco και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση. Η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις πρώτες σημαντικές συμφωνίες και συζητούμε για νέες και μεγαλύτερες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως αντάλλαξε με τον κινέζο πρωθυπουργό «ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου» και σημείωσε ότι «υπάρχει δυναμικό για την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών».
Επίσης, πολύτιμο κεφάλαιο για τις διμερείς σχέσεις αποτελεί και η πολιτιστική συνεργασία. «Η υπογραφή για αμοιβαία ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση αυτής της σχέσης θα προωθήσει τη γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού της μιας χώρας για την άλλη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι δύο πλευρές προωθούν στενότερες σχέσεις και στον τομέα του πολιτισμού σε αυτό το πλαίσιο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2015-16, αναμένεται η ένταξη των κινεζικών σπουδών στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη, στα μεγαλύτερα κινεζικά πανεπιστήμια διδάσκεται η αρχαία ελληνική ιστορία «με μεγάλη επιτυχία» όπως σχολίασε ο κ. Σαμαράς.
Απ' την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στους δεσμούς των δυο χωρών τονίζοντας ότι η Κίνα θα είναι πάντα αρωγός του ελληνικού λαού.
Συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επιστροφή της χώρας στις αγορές και προανήγγειλε ότι η Κίνα συνεχίσει να επενδύει σε ελληνικά ομόλογα.
«Όταν η ελληνική κυβέρνηση εκδώσει ομόλογα η Κίνα θα είναι επενδυτής. Θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές επενδύσεις και θα τους καταναλωτές να ενισχύσουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα» ανέφερε ο κ. Λι.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου