ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Σε καλό δρόμο η ανάκαμψη- συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Έκθεση του ESM

20/06/2014
Σε πορεία σταδιακής ανάκαμψης βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, η οποία βέβαια έχει ενισχυθεί από την καλή τουριστική περίοδο, τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της οικονομίας καθώς και από τη βελτίωση του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος.

Αυτό υποστηρίζεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 
Σε γενικές γραμμές αναφέρεται η αισθητή βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σε σχέση με το 2010, όταν απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές. 
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η πρόοδος που σημειώθηκε σε δημοσιονομικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα οδήγησε στην εξάλειψη των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και των πρωτογενών ελλειμμάτων, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων και η ιδιαίτερα επιτυχής έκδοση ομολόγων στις αρχές του 2014 αποδεικνύει ότι η αγορά αναγνωρίζει την προσαρμογή που συντελέστηκε.
Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας τον υψηλό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διατηρώντας επαρκή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παγιωθεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Στις θετικές επιδόσεις περιλαμβάνεται και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που έφτασε το 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ, που οφείλεται κυρίως στη μείωση των δαπανών και στα αυξημένα έσοδα.
Ακόμη στην έκθεση, σημειώνεται ότι πίσω από αυτές τις θετικές τάσεις βρίσκεται η σημαντική βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που οδήγησαν σε μειώσεις των μισθών και είχαν ως αποτέλεσμα να ανακτήσει η χώρα τις απώλειες ανταγωνιστικότητας που είχε συσσωρεύσει την περίοδο 2000- 2009.
Συνέχιση μεταρρυθμίσεων
Την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος προσερχόμενος χθες στο Eurogroup ανέφερε πως θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.
Όπως είπε, η επιστροφή σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων «είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.
Στην Ελλάδα η Task Force
Παραμένει στην Ελλάδα η Task Force με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ.
Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι η συνεργασία της Task Force με την ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα με το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχιστεί, για να γίνουν πιο εύκολες οι επενδύσεις στη χώρα, αλλά και για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου