ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Σημειώματα για καταναγκαστική εργασία μέσα σε ρούχα κατασκευασμένα στην Κίνα

ΠΗΓΗ :     "   pentapostagma   " 

Posted: June 29, 2014 at 4:00 pm, Last Updated: 
σημειώματα-για-καταναγκαστική-εργασία-μέσα-σε-ρούχα-κατασκευασμένα-στην-Κίνα
Μια γυναίκα από την Βόρεια Ιρλανδία πάγωσε μόλις διάβασε το σημείωμα που βρήκε στην τσέπη του παντελονιού που είχε αγοράσει από την αλυσίδα Primark.
Γραμμένο πάνω σε ένα κομμάτι κίτρινο χαρτί και τυλιγμένο γύρω από μια ταυτότητα φυλακισμένου ήταν ένα μήνυμα από έναν κινέζο τρόφιμο φυλακής που κατασκεύαζε ρούχα προς εξαγωγή υπό συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας.

«Εργαζόμαστε 15 ώρες τη μέρα και τρώμε φαγητό ακατάλληλο ακόμη και για γουρούνια και σκύλους. Είμαστε αναγκασμένοι να εργαζόμαστε σαν βόδια»,ανέφερε το χειρόγραφο σημείωμα στα κινεζικά καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Κάρεν Ουισίνκα λέει ότι αγόρασε το παντελόνι για περίπου 10 λίρες (12,50 ευρώ) σε ένα ταξίδι της στο Μπέλφαστ το 2011 αλλά έμεινε ξεχασμένο στην ντουλάπα της γιατί δεν λειτουργούσε το φερμουάρ. Ανακάλυψε το σημείωμα μόλις την περασμένη εβδομάδα και αφού βρήκε κάποιον να της το μεταφράσει πρόχειρα, απευθύνθηκε στη Διεθνή Αμνηστία.
«Σοκαρίστηκα όταν βρήκα το σημείωμα και την ταυτότητα και ακόμη περισσότερο όταν ανακάλυψα ότι το παντελόνι είχε κατασκευαστεί σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας», είπε.
«Είναι πολύ δύσκολο να επαληθεύσουμε την γνησιότητα του σημειώματος όμως φοβόμαστε ότι πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βόρεια Ιρλανδία, Πάτρικ Κόριγκαν.
Η Primark αρνήθηκε ότι παραγγέλνει ρούχα κατασκευασμένα με καταναγκαστική εργασία, τονίζοντας ότι «έχει περάσει πολύς καιρός» από την αγορά του παντελονιού. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το συγκεκριμένο παντελόνι πουλιόταν στη Βόρεια Ιρλανδία ως τον Οκτώβριο του 2009. «Μας φαίνεται παράξενο ότι το σημείωμα ήρθε στο φως μόλις πρόσφατα ενώ αυτά τα παντελόνια πουλιόντουσαν πριν από τέσσερα χρόνια».
Από το 2009 μέχρι σήμερα, το τμήμα δεοντολογίας της εταιρείας έχει πραγματοποιήσει εννέα ελέγχους στον προμηθευτή που κατασκεύασε το ρούχο και δεν εντόπισε την ανάμειξη κανενός φυλακισμένου ή αναγκαστικής εργασίας. Ο εκπρόσωπος της Primark όμως πρόσθεσε ότι «η εταιρεία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της προς τους εργάτες που τροφοδοτούν την προσφορά» και ξεκίνησε λεπτομερή έρευνα.
Παράλληλα ερευνά δυο ακόμη υποθέσεις που προέκυψαν πρόσφατα στην Ουαλία. Σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, γυναίκες βρήκαν απελπισμένες εκκλήσεις ραμμένες στις ετικέτες φορεμάτων που αγοράστηκαν σε υποκατάστημα της Primark στο Σουόνσι. Το ένα ανέφερε «αναγκασμένος να εργάζομαι εξαντλητικά ωράρια» και το άλλο «εξευτελιστικές συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας».
Η Primark εξέφρασε υποψίες για την γνησιότητα των σημειωμάτων καθώς, όπως λέει, μοιάζουν πολύ παρόμοια αλλά τα δυο ρούχα, που πουλιούνται αυτή την περίοδο στην αλυσίδα, είναι κατασκευασμένα σε δυο διαφορετικές χώρες οι οποίες απέχουν «πολλές χιλιάδες μίλια μεταξύ τους».
Η εταιρεία αυτή φθηνού ρουχισμού ήταν ανάμεσα στις διεθνείς μάρκες που προμηθεύονταν από εργοστάσια στεγασμένα στο κτίριο Ράνα Πλάζα του Μπανγκλαντές το οποίο κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2013, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 εργάτες και τραυματίζοντας 2.500.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου