ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Συνταγή: σαπούνι με βότανα

ΠΗΓΗ :  "   pentapostagma  " 

Posted: June 29, 2014 at 11:00 pm, Last Updated: 
συνταγή-σαπούνι-με-βότανα
Σαπούνι με βότανα
Όταν λέμε φυσικά αρώματα εννοούμε τις ουσίες που παίρνουμε από τα φυτά και τα ζώα – τέτοια είναι μόνον τα αιθέρια έλαια.
Αντίθετα, τεχνητά ή συνθετικά αρώματα είναι εκείνα που δεν υπάρχουν στη φύση και παράγονται με χημικές μεθόδους.

Όταν λοιπόν το σαπούνι μας μυρίζει μήλο.. να ξέρετε ότι αυτό που μυρίζει κάθε άλλο παρά μήλο είναι..
Τα φυσικά αρώματα είναι πανάκριβα και οι βιομηχανίες δεν τα χρησιμοποιούν. Ετσι λοιπόν χρησιμοποιούν τεχνητά αρώματα αλλά και αλλες χημικές ουσίες για την παρασκευή του σαπουνιού.
Εδώ λοιπόν μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε σε τέτοιο βαθμό οπου θα μείνετε έκπληκτοι. Ένα πανάρχαιο προιόν και μια πανάρχαια μέθοδος για τους λάτρεις του είδους.
Διαλέγουμε 500 γρ.. απο ένα πολύ καλό ουδέτερο διαφανές σαπούνι ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε.
Το τρίβουμε σε έναν τρίφτη.
Το τοποθετούμε σε μπέν μαρί μαζί με 50 γρ. νερό ή γάλα ανάλογα με τη χρήση.
Εδώ λοιπόν μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε.
Στα 50 γραμμάρια νερό θα προσθέσουμε αλλα 50 γραμμάρια από λαδάκια της αρεσκείας μας όπως αμυγδαλέλαιο, δαφνέλαιο, λάδι χαμομηλιού καθώς και μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ανάλογα με τις ανάγκες μας όπως Λεβάντας, Χαμομηλιού,Τριανταφυλλιάς, Πεύκου, Λεμονιάς, Πορτοκαλιάς , Σανδαλόξυλου , Πατσουλί.. Γιασεμί , Τριαντάφυλλο …
Εάν πρόκειται για μωρά καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αντί για νερό 50 γρ. αφέψημα βοτάνων φασκόμηλο ή χαμομήλι ή τσάι του βουνού και 50 γρ. από κάποιο λαδάκι της αρκεσκείας μας χωρίς αιθέρια έλαια.
Το μίγμα λοιπόν από το τρίμα του σαπουνιού και τα 50 γρμ νερού και 50 γρμ λαδιών με αιθέρια έλαια θα μείνει στο μπεν μαρί κάπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά και σκεπασμένο ώστε να μην εξατμίζεται ανακατεύοντας πολύ καλά τα υλικά..
Όταν το μίγμα θα είναι αρκετά πηχτό αλλά να έχει κάποια ρευστότητα το αδειάζουμε σε μια φόρμα που να αρμόζει σε ένα τέτοιο προιόν υψηλής αξίας Αφήνουμε να κρυώσει οσο μπορούμε πιο αργά. Την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μακρυά από αέρα και κρύο σκεπασμένη με μια πετσέτα για 2 τουλάχιστον ημέρες.
Όταν θα εχει σκληρύνει μπορούμε να αφαιρέσουμε με προσοχή τη φόρμα και να το αφήσουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για αρκετές ημέρες ώστε να σκληρύνει πλήρως.
Η χρήση στο μίγμα από διάφορα μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο η κανέλλα ή πάπρικας.. αλλά και αλλων μπαχαρικών μπορεί να δώσει ένα διαφορετικό χρώμα στο σαπούνι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου