ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

«Παγκάκια – καταφύγια» για άστεγους – Στο Βανκούβερ δεν βάζουν καρφιά, όπως στο Λονδίνο

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: June 28, 2014 at 4:00 pm, Last Updated: 
παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους
Δυο αντίθετοι κόσμοι: αν στο Λονδίνο τοποθετούν καρφιά σε διάφορα σημεία για να εμποδίσουν τους άστεγους να καταλύσουν εκεί, στο Βανκούβερ του Καναδά μετατρέπουν τα παγκάκια σε υπόστεγα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο από τη βροχή και το υπερβολικό κρύο.

Πραγματικά πρωτοποριακός είναι ο σχεδιασμός που έχουν τα «παγκάκια – καταφύγια» διπλής χρήσης που προορίζονται για τους άστεγους στο Βανκούβερ. Στην πόλη έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία παγκάκια που κατά την διάρκεια της ημέρας οι άστεγοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να καθίσουν να ξεκουραστούν ή να φάνε κάτι. Τα παγκάκια αυτά την νύχτα αναδιπλώνονται και μετατρέπονται σε καταφύγια για τους ανθρώπους χωρίς κατοικία, όπου μπορούν να κοιμηθούν και να αισθάνονται προφυλαγμένοι σε περίπτωση βροχής.

παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους-1 Κατά την διάρκεια της ημέρας μια επιγραφή επάνω στα παγκάκια γράφει: «αυτό είναι ένα παγκάκι», ενώ την νύχτα επιγραφή με γράμματα που «λάμπουν» για να είναι ορατά στο σκοτάδι, όταν οι άστεγοι αναδιπλώσουν το παγκάκι, θα διαβάσουν: «αυτό είναι ένα υπνοδωμάτιο». Παράλληλα, άλλη ταμπέλα στα παγκάκια λέει: «Βρείτε καταφύγιο εδώ», ενώ πιο πέρα μια άλλη ταμπέλα, συμβουλεύει: «βρείτε ένα σπίτι εδώ».
παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους-2
Η ιδέα όλου αυτού του σχεδίου, προκειμένου να βοηθηθούν οι άστεγοι στο Βανκούβερ, ώστε κατ’ αρχάς να βρουν μια προσωρινή λύση για να κοιμούνται χωρίς να βρέχονται και στη συνέχεια να βρουν ένα κανονικό σπίτι, ανήκει στον οργανισμό RainCity Housing, που ιδρύθηκε στον Καναδά το 1982 και έχει στόχο να παράσχει στους άστεγους κάθε βοήθεια για να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Στα «παγκάκια – καταφύγια» που έχει τοποθετήσει η οργάνωση σε πολλά σημεία στο Βανκούβερ αναγράφεται η διεύθυνση καταφυγίων που είναι κανονικά σπίτια και θα μπορούσαν οι άστεγοι να αναζητήσουν μια πιο μόνιμη στέγη.
παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους-4 Ο Bill Briscall, επικεφαλής της οργάνωσης, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ότι μπορεί τα πρωτοποριακά παγκάκια να μην είναι πολλά για να καλύψουν όλους τους άστεγους της πόλης, αλλά είναι ένα μέσο για να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τα σοβαρά προβλήματα των αστέγων.
Ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται στα παγκάκια που έχουν τοποθετηθεί για τους άστεγους στο Βανκούβερ σε αντιδιαστολή με τα «καρφιά» που έβαλαν «άγνωστοι» στα πεζοδρόμια πολυτελούς συνοικίας του Λονδίνου, αλλά και έξω από κάποια σούπερ μάρκετ για να αποθαρρυνθούν οι άστεγοι της πόλης και να μην κοιμούνται σε αυτά τα σημεία. Οι εφημερίδες κατηγορούν τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ότι καταδίκασε την τοποθέτηση των καρφιών, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα για να μειωθεί το ποσοστό των αστέγων στην πόλη.
παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους-5παγκάκια-καταφύγια-για-άστεγους-6
 Φωτογραφίες: www.independent.co.ukwww.dailymirror.co.uk, twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου