ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

6 λόγοι για να αγαπήσετε τα ψάρια!!!

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma,   " 

Posted: Αυγούστου 8, 2014 at 10:00 μμ, Last Updated: 
6-λόγοι-για-να-αγαπήσετε-τα-ψάρια
Τα ψάρια αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους προσέχουν την υγεία τους και τη διατροφή τους. Δεν παχαίνουν και έχουν δεκάδες οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους δεν κάνουν καλό στο σώμα μας, αλλά και στο μυαλό μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Έχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Τα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη  Α (κυρίως τα λιπαρά ψάρια), Βιταμίνη Β12 που έχουν όλα τα ψάρια και βιταμίνη D (κυρίως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος. Ακόμη από τα κόκαλα των ψαριών λαμβάνουμε ασβέστιο.  Όλα τα ψάρια έχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου. Μεγαλύτερες όμως έχουν οι σαρδέλες, ο ξιφίας, ο σολομός, και η γλώσσα.

Ενισχύουν τη μνήμη

Για να μην ξεχνάτε γεγονότα και πρόσωπα προσθέστε στη διατροφή σας Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εντάξτε, λοιπόν,  στη διατροφή σας ψάρια (σαρδέλες, ξιφία, σολομό, μπακαλιάρο). Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Pittsburgh τρώγοντας οποιοδήποτε είδος ψαριού μόνο μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας.
6-λόγοι-για-να-αγαπήσετε-τα-ψάρια-1Μας φτιάχνουν τη διάθεση
Σύμφωνα με έρευνες, όταν δεν προσλαμβάνουμε τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουμε συμπτώματα κατάθλιψης. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που πιστεύεται ότι ενισχύουν τη διάθεση μας ανήκουν στα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας δεν παράγει από μόνο του. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας. Η ντοπαμίνη, από την άλλη, απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο μας ως απάντηση σε ευχάριστες εμπειρίες (π.χ. φαγητό, σεξ κτλ).

Προστατεύουν την καρδιά μας

Πολλές είναι οι μελέτες εκείνες που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων, ενώ παράλληλα μας προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια μπορεί να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Διώχνουν τους πόνους

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους στον αυχένα και τη μέση, και να μειώσουν την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Πώς; Τα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην έρευνα μετείχαν 120 εθελοντές, που λάμβαναν παυσίπονα για να ανακουφίσουν τους πόνους στη μέση. Οι ειδικοί χορηγούσαν στους συμμετέχοντας 2400 mg Ωμέγα-3 για δεκαπέντε ημέρες και στη συνέχεια 1200 mg για άλλο τόσο διάστημα. Μετά από ένα μήνα το 59% των ερωτηθέντων είχαν κόψει τα φάρμακα, ενώ το 60 % ανέφεραν πώς ο πόνος είχε περιοριστεί από τη στιγμή που ξεκίνησαν να λαμβάνουν τα λιπαρά οξέα.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε λιπαρά Ωμέγα-3, που βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών, προστατεύοντας τους πνεύμονες από κρυολογήματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης  αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μία μερίδα ψαριού την εβδομάδα είναι επομένως πολύτιμος σύμμαχος και στην πρόληψη του διαβήτη.


pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου