ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία βότανα για την ενίσχυση της μνήμης

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma    " 

Posted: Σεπτεμβρίου 23, 2014 at 8:01 πμ, Last Updated: 
τρία-βότανα-για-την-ενίσχυση-της-μνήμης
Η απώλεια μνήμης καθώς και αρκετές ακόμη γνωστικές διαταραχές (σ.σ. pentapostagma.gr – cognitive conditions) αποτελούν ζητήματα που αυξάνουν τις ανησυχίες όλων μας κατά το πέρασμα των ετών.

Αν και επικρατεί η άποψη ότι αυτά τα προβλήματα είναι «φυσικά» και αποτελούν αναπόφευκτες επιπτώσεις της γήρανσης, δεν θα πρέπει να αγνοούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να φροντίσουμε τους εαυτούς μας.
Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί νέα κύτταρα σε οποιοδήποτε ηλικιακό στάδιο, και η διατροφή επιτελεί έναν καθοριστικό ρόλο στην συχνότητα αλλά και στην αποτελεσματικότητα δημιουργίας νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Παρόλο που οι περισσότερες φυσικές τροφές έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης, μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρία βότανα που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά σε αυτόν τον τομέα:
Μπράχμι ή Bacopa monnieri
Το Bacopa monnieri, ή μπράχμι, είναι ένα μικρό αναρριχητικό φυτό που καλλιεργείται στους υγρότοπους της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ασίας, και είναι ευρέως γνωστό για τη βελτίωση της μνήμης και των νοητικών ικανοτήτων.
Χρησιμοποιείται ειδικότερα στην παραδοσιακή Αγιουρβεδική ιατρική, όπου συχνά δίδεται ως θεραπεία για διάφορες γνωστικές διαταραχές όπως η αδύνατη μνήμη και η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, ακόμη και για ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Ένας μεγάλος αριθμός μελετών επιβεβαιώνει ότι η Bacopa ενισχύει τη μνήμη. Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιθεώρησηEvidence-Based Complementary and Alternative Medicine, έδειξε ότι η bacopa monnieri μπορεί να βελτιώσει την «προσοχή/εστίαση, τη γνωσιακή επεξεργασία, και τη λειτουργία της μνήμης εξαιτίας της μερικής αναστολής της δραστηριότητας της ακετυλχολινεστεράσης .
Μία ακόμη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρησηNeuropsychopharmacology, βρήκε ότι η Bacopa μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες μνήμης και ανάκλησης πληροφοριών (σ.σ. pentapostagma.gr – memory and recall abilities).
Γκίνγκο Μπιλόμπα – Ginkgo biloba
Η θεραπεία με Ginkgo biloba συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείςβοτανικές θεραπείες στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α..
Τα φύλλα αυτού του μοναδικού δέντρου αποτελούν έναν εκπληκτικό «βοηθό» για την ενίσχυση και εξισορρόπηση των νοητικών λειτουργιών.
Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στην επιθεώρησηAdvances in Experimental Medicine and Biology έδειξε ότι τα εκχυλίσματα από Ginkgo biloba μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της μνήμης σε άτομα μέσης ηλικίας.
Μελέτη που συμπεριελήφθη στην επιθεώρηση Toxicology and Industrial Health στην έκδοση Σεπτεμβρίου του έτους 2013, βρήκε ότι το Ginkgo Biloba, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C μπορούν να θεραπεύσουν τις νοητικές βλάβες που προκαλούνται από τη χρόνια έκθεση στο φθόριο.
Gotu kola
Το Gotu kola (ή Centella asiatica) ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού και καλλιεργείται στα Ιμαλάια.
Χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και σήμερα, στην Ινδία και την Κίνα για τη θεραπεία αναρίθμητων ιατρικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένων των ασθενειών του δέρματος, του νευρικού και κυκλοφορικού συστήματος καθώς και των διαταραχών του ύπνου.
Όμως, όπως το Bacopa και το Ginkgo, το gotu kola είναι περισσότερο γνωστό για τον θετικό αντίκτυπο που έχει στη νοητική λειτουργία.
Για παράδειγμα, μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στο Ayu, έδειξε ότι το gotu kola μαζί με αρκετά ακόμη βότανα της ομάδας Medhya rasayana group, «επιδρά γρήγορα και οδηγεί σε πολύ γρήγορη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας και της λειτουργίας της μνήμης»


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου