ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Οι οικονομικοί εγκληματίες δεν πληρώνουν «ποτέ»..

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma  " 

Posted: Σεπτεμβρίου 23, 2014 at 2:30 μμ, Last Updated: 
οι-οικονομικοί-εγκληματίες-δεν-πληρώνουν-ποτέ
O Jordan Belfort, τα οικονομικά εγκλήματα του οποίου ενέπνευσαν την ταινία ο Λύκος της Wall Street
Η ταινία «Ο Λύκος της Wall Street» μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται «ακραία» ή «παρατραβηγμένη» αλλά στην πραγματικότητα είναι βιογραφική.

O ηθοποιός Leonardo Di Caprio υποδύεται ένα από τα «χρυσά παιδιά της Wall Street», τον Jordan Belfort, που ενεπλάκη σε μία τεράστια απάτη και κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος. Αν και παρακολουθώντας την ταινία αρκετοί θεατές θα αισθανθούν ανακουφισμένοι με την καταδίκη του Belfort, η σημερινή πραγματικότητα απέχει κατά πολύ.
O Belfort, αφού ομολόγησε την ενοχή του για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ήταν αναγκασμένος έπειτα από δικαστική απόφαση του 2003 να πληρώσει 110 εκατομμύρια δολάρια στους ανθρώπους που εξαπάτησε. Για 11 ολόκληρα χρόνια, από το 2003 μέχρι σήμερα, έχει πληρώσει μόλις 11,8 εκατομμύρια. Το δικαστήριο είχε καταδικάσει, επίσης, τον Belfort σε φυλάκιση τεσσάρων ετών (σ.σ. pentapostagma.gr – σε ομοσπονδιακή φυλακή), αλλά τελικώς εξέτισε ποινή μόλις δύο εξ αυτών.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μία νέα καριέρα ως ομιλητής παρακίνησης (motivational speaker) και αποκόμισε έσοδα και από την πώληση των δικαιωμάτων της ιστορίας της ζωής του για την κινηματογραφική ταινία.
Όμως, η ιστορία του Belfort αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου – αν και η πλέον διάσημη – για τα τεράστια ποσά που οφείλουν οι ελίτ σε ποινές και οι οποίες δεν καταβάλλονται ποτέ. 97 δισεκατομμύρια δολάρια (!!!) εκκρεμούν σε ανεξόφλητες ποινές που το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α απέτυχε να συλλέξει, ενώ μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2013, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συνέλεξε μόλις το 22 τοις εκατό από το σύνολο των ποινών.
ποσοστό-ποινών-που-έχουν-συλλεχθεί-από-την-κυβέρνηση-των-ΗΠΑ
Ποσοστό των οικονομικών ποινών που έχουν συλλεχθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Paul Bilzerian: Ο Bilzerian χρωστούσε στην Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συναλλαγών των Η.Π.Α (Securities and Exchange Commission) 62 εκατομμύρια δολάρια και αποπλήρωσε μόλις τα 3,7 εκατομμύρια δολάρια σε 25 ολόκληρα χρόνια.
Ο Bilzerian εξαπατούσε συστηματικά τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς οικοδομώντας ένα δίκτυο καταπιστευματοδόχων και off-shore εταιρειών. Μεταβίβασε όλα τα μετρητά και τα περιουσιακά του στοιχεία στους γιούς του. Καθυστέρησε για πολλά χρόνια τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς πραγματοποιώντας αίτηση πτώχευσης..
Τα παραδείγματα αυτά αποδεικνύουν ότι ο πλούτος δεν μπορεί να διωχθεί, μπορεί να υπερβεί τις κυρώσεις, και να ανακαλύψει άπειρα «παραθυράκια».. Οι οικονομικοί εγκληματίες δεν «πληρώνουν ποτέ», και οι φτωχοί υπερφορολογούνται για να καλύπτουν τις «τρύπες» των «golden boys»..
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου