ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Με τρία έργα στη Μονή Λαζαριστών

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 

Με τρία έργα στη Μονή Λαζαριστών
    Σε μικρό κέντρο θεατρικής παραγωγής μετατρέπεται και φέτος ηΜονή Λαζαριστών, που φιλοξενεί τρεις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα ο οργανισμός εκφράζει την εξωστρέφειά του με την υπογραφή ακόμη ενός συμφώνου συνεργασίας.
    “Βρήκαμε τη Μονή Λαζαριστών απαξιωμένη και κλειστή και θελήσαμε να την κάνουμε κέντρο παραγωγής”, είπε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, παρουσιάζοντας τα τρία έργα που ανεβαίνουν από τον οργανισμό στο γνωστό χώρο της Σταυρούπολης και απευθύνονται σε εφήβους, νέους και ενήλικες. Αυτά είναι:
Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
    Η γνωστή πολιτική αλληγορία του Τζορτζ Όργουελ μεταφέρεται στη σκηνή “Σωκράτης Καραντινός” από τη Νεανική σκηνή του ΚΘΒΕ. Το διάσημο μυθιστόρημα είναι μία σπουδή πάνω στην εξουσία και την απληστία, που μέσα από τη σκωπτική διάθεση και την κριτική ματιά του συγγραφέα στηλιτεύει τον ολοκληρωτισμό, την παράλογη εξουσία, που επιβάλλεται μέσα από τον καταναγκασμό και την καταστολή. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μία φάρμα, όπου τα ζώα με πρωτοστάτες τα γουρούνια εξεγείρονται εναντίον της καταπιεστικής εξουσίας του ανθρώπου και ανατρέπουν τον αφέντη τους. Όταν όμως αναλαμβάνουν τα ηνία, ενώ όλα δείχνουν ότι φέρνουν μία νέα τάξη πραγμάτων, επαναλαμβάνουν τη γνωστή ιστορία της εξουσίας. “Η σκηνοθετική γραμμή προσπάθησε με διάφορες τεχνικές θεάτρου να δώσει ένα ονειρικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο γίνονται πολύ σκληρά πράγματα”, τόνισε ο βοηθός σκηνοθέτη της παράστασης Νίκος Καραθανάσης.
    Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Αρμάου και παίζουν: Στελλίνα ΒογιατζήΘανάσης ΔισλήςΓιάννης Καραμφίλης,Χρήστος ΜαστρογιαννίδηςΔημήτρης ΠαπιόπουλοςΔημήτρης ΣιακάραςΠολυξένη ΣπυροπούλουΚική Στρατάκη,Ευανθία ΣωφρονίδουΓιάννης Τσάτσαρης. (Παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. και τις καθημερινές για τα σχολεία στις 10.30 π.μ.).
ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ
    Στην κωμωδία των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά, που παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο  ηρωίδες είναι τέσσερις γυναίκες, οι οποίες μιλούν ακατάπαυστα για τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, τους άντρες, το παρόν και το μέλλον. Το έργο “έχει πάρα πολύ χιούμορ, υποδόρια μιλά για όλους εμάς. Κάθε φράση του έχει και κάτι άλλο από κάτω και νομίζω ότι η παράσταση το δείχνει αυτό”, τόνισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας. Τους τέσσερις χαρακτήρες ενσαρκώνουν οιΜαρία ΤσιμάΑθηνά ΣυκιώτηΛίλα Βλαχοπούλου και Λαμπρινή Αγγελίδου. Το Φεβρουάριο η παράσταση θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα με το κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης.
ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ
    Το έργο του Στρατή Πασχάλη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Πρεσπών στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, παρουσιάζει τις γυναίκες στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Η παράσταση με οδηγό τα σπουδαία κομμάτια του λαϊκού συνθέτη αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό δραματικό σκελετό με χαρακτήρες και περιστατικά φανταστικά μα και βασισμένα στα λόγια (γραπτά και συνεντεύξεις) του ίδιου του Τσιτσάνη αλλά και σε γεγονότα και πρόσωπα της βιογραφίας του. Το έργο αποκαλύπτει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ιστορία της σύνθεσης ενός θρυλικού τραγουδιού, της “Αρχόντισσας”, όπως μας την παρέδωσε ως μαρτυρία ο ίδιος ο δημιουργός.


    “Δεν μπορεί κανείς να μην προσέξει το πόσα τραγούδια γράφει ο Τσιτσάνης για τις γυναίκες. Συχνά μπορεί αυτές να είναι η προσωποποίηση μιας δύναμης, όπως η φύση κ.ά. Μας ενδιέφερε να αναδείξουμε το πώς ο Τσιτσάνης αγαπούσε και πλησίαζε τις γυναίκες”, επισήμανε η σκηνοθέτης της παράστασης Σοφία ΣπυράτουΠαίζουνΈφη ΔρόσουΧρύσα ΖαφειριάδουΛεωνίδας ΚακούρηςΣτέλιος ΚαλλιστράτηςΔημήτρης ΚαραβιώτηςΑννέτα ΚορτσαρίδουΆννα ΚυριακίδουΔημήτρης ΜορφακίδηςΑλεξία ΣαπρανίδουΧρήστος ΣιμαρδάνηςΔημήτρης ΣπορίδηςΕυγενία ΠανταζόγλουΒίκυ ΠαπαδοπούλουΝίκος ΠολοζιάνηςΤραγουδούν: Δημήτρης ΜπάσηςΛιζέτα ΚαλημέρηΓιώτα Νέγκα,Γιάννης ΔιονυσίουΝικόλας ΠαπακωνσταντίνουΗ πρεμιέρα στη σκηνή “Σωκράτης Καραντινός” είναι στις 7 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΑΚ
    Λίγο πριν την από παρουσίαση των τριών παραγωγών υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΚΘΒΕ και τουΠανεπιστημίου Μακεδονίας από τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, την πρόεδρο του ΚΘΒΕ Μένη Λυσαρίδου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Βούρο. Το σύμφωνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινές δράσεις και συνεργασίες, πρακτική άσκηση φοιτητών, ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.ά.  Ενδεικτικά κάποιες από τις συνέργειες που θα γίνουν στο μέλλον είναι μία δράση-δρώμενο ή παρουσίαση αναλογίου, παρουσίαση θεατρικών κειμένων σε χώρο του πανεπιστημίου για τους φοιτητές, συνδιοργάνωση του “Big Day” για τον Τσιτσάνη, συμμετοχή του πανεπιστημίου με εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας του “Alexander the Great”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου