ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ ΜΕ LASER ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΙΙ



Λόγω του θέματος που απασχολεί αρκετό χρόνο και λόγω του ότι είναι από πηγή που δεν είναι
δυνατόν σε καλύτερη μετατροπή για να διαβάζεται καλύτερα έγινε ανάρτηση όπως μου απεστάλη
στο e-mail  





                                        Αθήνα 5 Νοεμβρίου 2014.



                                       ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ



«Φρένο» στο ροχαλητόσε ποσοστό που φθάνειμέχρι 90% βάζουν πλέον οι Ωτορινολαρυγγολόγοι με  laserκαι ραδιοσυχνότητες!

« Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει εξοπλίσει και μπορούμε πλέον ανάλογα με την περίπτωση να μειώνουμε σημαντικά το προβληματικό ροχαλητό βελτιώνοντας  τη ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας»τονίζει ο διαπρεπής  χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος    κ Παναγιώτης Καϊάφας.




 «Το επίμονο ροχαλητό, συμπληρώνει ο κ Καϊάφας, δεν είναι πάντα αθώο και η  χειρουργική αντιμετώπιση του ενδείκνυται όταν υπάρχουν άπνοιες στη διάρκεια του ύπνου με σοβαρά ανατομικά εμπόδια στην ελεύθερη ροή του αέρα ή ελλιπής  συμμόρφωση σε συντηρητικές θεραπείες».
Σύμφωνα με τους ΩΡΛ ανάλογα με την αιτία πρόκλησης του επίμονου ροχαλητού είναι και η χειρουργική μέθοδος αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των χειρουργικών επεμβάσεων  αφορά :
  • Τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος
  • Τη μείωση του μεγέθους των ρινικών κογχών
  • Την αφαίρεση ρινικών πολυπόδων
  • Τη διεύρυνση του στοματοφάρυγγα (φαρυγγοπλαστική )
  • Την αμυγδαλεκτομή
  • Την αφαίρεση όγκων
  • Την αποκατάσταση ανωμαλιών της γνάθου κ.α.
Στα παιδιά η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών  και των αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια») είναι συνήθως αρκετή για την εξάλειψη του δυνατού νυχτερινού θορύβου, των απνοιών και των συνοδών προβλημάτων.
«Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας όπως laser, ραδιοσυχνότητες, ενδοσκόπια οι επεμβάσεις είναι αποτελεσματικές, η νοσηλεία είναι μικρής διάρκειας (dayclinicή με μία διανυκτέρευση),  η αποθεραπεία είναι πολύ καλά ανεκτή και η επάνοδος στην εργασία ή το σχολείο είναι ταχεία» εξηγεί ο  κ Καϊάφας.   
  ΡΟΧΑΛΙΖΟΥΝ  ΑΝΔΡΕΣ -  ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ  ΠΑΙΔΙΑ
Σαν «ροχαλητό» εννοούμε το δυνατό και τραχύ θόρυβο που παράγεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οφείλεται σε δονήσεις των μαλακών ιστών στο πίσω μέρος του στόματος και της μύτης όταν υπάρχει απόφραξη στην ελεύθερη ροή του αέρα κατά την αναπνοή.
Περίπου το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών θορυβούν στον ύπνο κατά διαστήματα. Συστηματικά, συνεχώς και καθημερινά θεωρείται ότι ροχαλίζουν το 25% των ενηλίκων και το 10% των παιδιών.
Το συνεχές καθημερινό ροχαλητό παρ’ όλο που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από το ίδιο το άτομο καταλήγει σε κακής ποιότητας ύπνο, που με τη σειρά του προδιαθέτει σε αίσθημα ατονίας και εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορεί μάλιστα να γίνει τόσο ενοχλητικό που να αναγκάζει το σύντροφο να φεύγει από το κρεβάτι και να οδηγήσει σταδιακά σε σοβαρό ψυχολογικό, οικογενειακό και κοινωνικό πρόβλημα.
Το σημαντικό όμως είναι ότι το δυνατό καθημερινό ροχαλητό μπορεί να είναι και σημάδι μίας σοβαρής για την υγεία διαταραχής του ύπνου που ονομάζεται  Αποφρακτική  Υπνική  Άπνοια.
 Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από περιοδικές επιβραδύνσεις ή και διακοπές της αναπνοής που λέγονται Άπνοιες, οι οποίες  πολλές φορές διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπταΣε βαριές περιπτώσεις ο πάσχων μπορεί να εμφανίσει μέχρι και 300 άπνοιες κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου με κατάληξη το κατακερματισμό (“καταστροφή”) του ύπνου και την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.
 Ο απνοϊκός ασθενής ταλαιπωρείται από μεγάλη καταβολή δυνάμεων,έντονη ημερήσια υπνηλία, επηρεάζεται ηκοινωνικότητά του, η απόδοση στην εργασίατου, έχει πτώση στη libidoκαι μειώνεται σημαντικά η ικανότητα οδήγησης. Στατιστικές ασφαλιστικών εταιρειών στις Η.Π.Α. αναφέρουν ότι πάνω από 100.000 τροχαία ατυχήματα  κάθε χρόνο θανατηφόρα ή μη γίνονται από οδηγούς που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου!
 Ιατρικές μελέτες δείχνουν μεγάλη πιθανότητα απόκτησης σοβαρού προβλήματος υγείας όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Η νόσος οφείλεται σε μεγάλου βαθμού απόφραξη της ανώτερης αεροφόρου οδού από ανατομικά εμπόδια όπως συμβαίνει σε παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος, σε ρινικούς πολύποδες, σε όγκους, σε ανατομικές ανωμαλίες της γνάθου, σε μεγάλη διόγκωση της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής.
 Η μεγάλη υπερτροφία στις αμυγδαλές και στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (“κρεατάκια”) είναι το συνηθέστερο αίτιο απόφραξης στα παιδιά κυρίως.
Εκτιμάται ότι 1 στους 5 ενήλικες και 1 στα 10 παιδιά περίπου με δυνατό καθημερινό ροχαλητό πάσχουν από Αποφρακτική Υπνική Άπνοια κάποιου βαθμού.
                         ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ  ΑΓΩΓΗ
Σύμφωνα με τους ΩΡΛ δεν  σημαίνει ότι όποιος ροχαλίζει έχει και πρόβλημα υγείας. Το “απλό” κατά διαστήματα ροχαλητό  μπορεί να αντιμετωπισθεί με:
  • απώλεια βάρους
  • αύξηση της σωματικής άσκησης
  • διακοπή καπνίσματος
  • αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και ηρεμιστικών
  • σταθερό ωράριο ύπνου
  • ύπνο στο πλάϊ και όχι ανάσκελα
  • κατάκλιση τουλάχιστον τρείς ώρες μετά από μεγάλο γεύμα
Η συντηρητική θεραπεία στη περίπτωση που το ροχαλητό είναι επίμονο και συνοδεύεται από άπνοιες περιλαμβάνει  τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης ( CPAP) κατά τη διάρκεια του ύπνου και τη χρήση ειδικών στοματικών προθέσεων.
«Όσοι  παρουσιάζουν έντονο και συστηματικό ροχαλητό καλό είναι να ζητούν τη συμβουλή ειδικού Ωτορινολαρυγγολόγου ιδιαίτερα αν αναφέρονται στο ιστορικό τους διακοπές αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, έντονη ημερήσια κόπωση, υψηλές αρτηριακές πιέσεις και καρδιολογικά προβλήματα»προσθέτει ο κΚαϊάφας και καταλήγει:
« Η ειδική εξέταση της μύτης , του στόματος και του λαιμού θα ανακαλύψει το αίτιο της απόφραξης. Στις περιπτώσεις που υπάρχει υπόνοια Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας μπορεί να κριθεί απαραίτητη μια ειδική Εργαστηριακή Μελέτη Ύπνου με σκοπό το καθορισμό της βαρύτητας του προβλήματος. Ανάλογα με τη βαρύτητα προτείνεται συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση ή χειρουργική  επέμβαση».
www.pkaiafas.gr   τηλ.210 6179792, 6944523542 



ΠΗΓΗ : " Cosmos Επικοινωνια
cm@cosmosep.gr    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου