ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Οι δύο γκάφες του Νίκου Δένδια σε μια μέρα -Το «ξίφος» και τα «κόκκινα» δάνεια

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr  " 

Οι δύο γκάφες του Νίκου Δένδια σε μια μέρα -Το «ξίφος» και τα «κόκκινα» δάνεια
Μήπως μας προέκυψε καινούριος… ( Δεν το λέω, δεν το λέω ! )
    Κατά τη χθεσινή ημέρα ο Νίκος Δένδιας κατόρθωσε να κάνειδύο γκάφες. Η πρώτη ήταν με τα «κόκκινα» δάνεια, αφού η πρότασή του μάλλον είναι ανεφάρμοστη. Η δεύτερη με το «ξίφος», αφού λίγες ώρες αργότερα οι Τούρκοι έβγαλαν κορβέτα στην Τζια!
    Αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Νίκος Δένδιας θέλησε να κάνει επίδειξη ισχύος, μιλώντας για «κλάδο ελιάς αλλά και ξίφος» απέναντι στους Τούρκους. Είπε χαρακτηριστικά:
«Όλοι μαζί με εθνική ενότητα δεν θα επιτρέψουμε σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας ή να προσβάλει τις πολιτισμικές αξίες του Ελληνισμού», επισήμανε ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις πρώτες του δηλώσεις με την ευκαιρία της τελετής ανάληψης των νέων καθηκόντων του.
Η ελιά και το ξίφος
    «Η Ελλάς κρατά στο ένα χέρι κλάδο ελιάς και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό και κυρίως με τους λαούς της περιοχής», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «ταυτόχρονα όμως αποστέλλουμε μήνυμα ότι η Ελλάς, εκτός από κλάδο ελαίας, διατηρεί και ξίφος. Ξίφος δικαίου, αλλά ξίφος. Με ομοψυχία και εθνική ενότητα δεν θα επιστρέψουμε σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα ή να προσβάλει τον Ελληνισμό και τις διαχρονικές του αξίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη και ευαίσθητη συγκυρία. Τα πρόσφατα γεγονότα είναι σε όλους γνωστά. Είναι πασιφανές ότι το περιβάλλον ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας είναι περισσότερο εύθραυστο παρά ποτέ, ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και πολλές φορές απρόβλεπτοι. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η Ελλάς επιδιώκει να παραμείνει όαση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να συνεχίσει να προασπίζεται τις πολιτισμικές μας αξίες και τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Τουρκική κορβέτα στην Τζια
    Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 3 τα ξημερώματα, στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε η τουρκική κορβέτα «Büyükada», όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
    Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τουρκική κορβέτα «Büyükada», προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε την 4η Νοεμβρίου (03:00) σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στα Στενά Καφηρέα.
    Στη συνέχεια, κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία, διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου.
Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.
Τα «κόκκινα» δάνεια
    Νωρίτερα το πρωί, ο Νίκος Δένδιας, αποχωρώντας από το υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε ότι αφήνει σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.
    Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
    Ο υπουργός είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε, δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.
    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι η πρόταση Δένδια όπως έχει διατυπωθεί είναι ανεφάρμοστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου