ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Για ποιους λόγους οι καούρες δεν είναι αθώες;


Posted: Φεβρουαρίου 27, 2015 at 7:03 πμ, Last Updated: 
gia-poius-logoys-oi-kaoyres-den-einai-athoes
Ο Εμμανουήλ Συμβουλάκης MD, Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος – Επεμβατικός Ενδοσκόπος, Επιμελητής Α” Γαστρεντερολογικό Τμήμα Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί οι καούρες δεν είναι πάντα τόσο αθώες και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες, οι ποσότητες του φαγητού μας υπερβαίνουν το κανονικό π.χ. κατά τη διάρκεια εορτών, όταν είμαστε «πιεσμένοι», στενοχωρημένοι, τρώμε εκτός σπιτιού κ.λπ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νοιώθουμε καούρα και δυσπεψία.
Είναι όμως οι καούρες πάντοτε αθώες;
Οι καούρες αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όταν το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ανεβαίνει από το στομάχι στον οισοφάγο. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο μετά από ένα γεύμα. Όταν όμως το γαστρικό υγρό παραμένει για πολλή ώρα στον οισοφάγο δημιουργώντας το αίσθημα της δυσφορίας και έχοντας ξινίλες τότε η θεραπεία είναι απαραίτητη.
Τι να αποφύγετε:
•      Το είδος των τροφών που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα συντελούν στην εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
•      Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από το φαγητό. Προτιμήστε μια μικρή βόλτα.
•      Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού, αυτό θα οδηγήσει στο φούσκωμα και τη δυσπεψία.
•      Αποφύγετε το αλκοόλ
•      Μην καπνίζετε μετά το φαγητό
•      Καταγράψτε τροφές που σας πειράζουν και παραλείψτε τες για κάποιο διάστημα
•      Φορέστε άνετα ρούχα, να μην πιέζουν την κοιλιά σας
Άμεση ανακούφιση
Αν τα πιο πάνω μέτρα δεν αποδώσουν τότε πάλι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι φαρμακευτικής θεραπείας.
Η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρομικής νόσου και αν δεν έχετε ακόμη επισκεφτεί τον γιατρό σας είναι  τα αλγινικά φάρμακα.
Τα αλγινικά φάρμακα, κυκλοφορούν σε τρείς διαφορετικές μορφές (υγρό, μασώμενα δισκία και σε φακελίσκους μιας δόσης). Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα και για αυτό δεν καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά το συγκρατούν στο στομάχι αποτρέποντας το από το να παλινδρομήσει προς τον οισοφάγο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δημιουργίας ενός στρώματος γέλης, το οποίο επιπλέει στην επιφάνεια των γαστρικών υγρών και δεν τους επιτρέπει να «ανέβουν» προς τον οισοφάγο.
Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι τα αλγινικά:
•      Ανακουφίζουν από τον οπισθοστερνικό καύσο μέσα σε 3 λεπτά σε ποσοστό έως και 2/3 των ασθενών.
•      Ανακουφίζουν από τα συμπτώματα έως και 84% των ασθενών και διαρκούν για έως και 4 ώρες.
Εφόσον τα συμπτώματα παραμένουν και είναι επίπονα τότε επιβάλλεται η θεραπεία από ειδικό γιατρό.
ygeiaonline.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/02/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9.html#ixzz3TAlVCN1S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου