Η παραγωγή που τους έδωσε το μικρό τους κηπάριο, την περασμένη σεζόν, τούς εξέπληξε ευχάριστα. Τόσο, ώστε διέθεσαν το 20% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή περίπου 80 κιλά από τις ντομάτες, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να καλυφθούν οι ανάγκες ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας.
«Από τα εννιά μου χρόνια ήμουν στα χωράφια στα Νέα Μάλγαρα κι έχω την εμπειρία του αγρότη. Εκεί καλλιεργούσαμε κυρίως ρύζι και καλαμπόκι. Με τη σωστή περιποίηση των φυτών στο κηπάριο του δημοτικού λαχανόκηπου, έβγαλα περίπου 400 κιλά ντομάτες. Στον μικρό μου χώρο είχα φυτέψει επίσης πιπεριές, αγγούρια, μελιτζάνες, αλλά και καρπούζια, ένα από τα οποία ήταν 15 κιλά. Η παραγωγή πήγε πολύ καλά», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιεργητής.
«Περίπου 80 κιλά από τις ντομάτες, τα παραχωρήσαμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ λόγω της μεγάλης ποσότητας μοιράσαμε και σε άλλους καλλιεργητές που είχαν κομμάτια γης στους δημοτικούς λαχανόκηπους, αλλά δεν κατάφεραν να έχουν ανάλογη σοδειά», πρόσθεσε ο κ. Σωτηριάδης.
Ο 59χρονος βραβεύτηκε, σήμερα, από τη δημοτική αρχή για την εργασία και την προσφορά του, καθώς σύμφωνα με τους όρους χρήσης των κηπαρίων πρέπει να δίνεις το 10% της παραγωγής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να διπλασιάσει την ποσότητα.
Επιπλέον, το πρωί, στους τρεις δημοτικούς λαχανόκηπους που λειτουργούν ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών και το Κέντρο Εργάνη στο πλαίσιο των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας μοιράστηκαν νέοι σπόροι και φυτά στους συνολικά 100 καλλιεργητές από την εταιρεία Agris
«Οι δικαιούχοι, σε καθημερινή βάση, ασχολούνται με τα κηπάρια τους. Σήμερα, μοιράσαμε νέους σπόρους και εποχιακά φυτά σε εκατό άτομα, ενώ έχουν την καθοδήγηση για το πώς μπορεί να γίνει μια σωστή καλλιέργεια. Στόχος είναι καλή σοδειά σε φρούτα και λαχανικά που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους», πρόσθεσε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης – Συκεών Αναστάσιος Τσακιρίδης.
Δικαίωμα συμμετοχής στους δημοτικούς λαχανόκηπους έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και δημότες με χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτούς παραχωρούνται δωρεάν κηπάρια έκτασης 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με δική τους φροντίδα και την καθημερινή υποστήριξη γεωπόνου ώστε να καταφέρουν να αυξήσουν τη σοδειά τους.
Στα κηπάρια ακολουθούνται βιολογικές μέθοδοι, δεν επιτρέπεται η πώληση των αγαθών σε τρίτους, ενώ στους λαχανόκηπους, οι δήμοι αναλαμβάνουν την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, την εγκατάσταση τουαλέτας με παροχή πόσιμου νερού, την προσφορά σπόρων και εργαλείων, την περίφραξη και φύλαξη του χώρου.
newsbeast.gr