10 τρόποι για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και να προλάβεις το κρυολόγημα και τη γρίπη.

Για να το επιτύχεις αυτό είναι απαραίτητο να δράσεις άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων.
1. Οι διατακτικές ασκήσεις (stretching) βοηθούν το λεμφικό σύστημα να αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Να επιμένεις ειδικά στη διάταση των μυών του αυχένα και των χεριών γύρω από το κεφάλι.
2. Πήγαινε για ύπνο μία ώρα νωρίτερα απολαμβάνοντας ένα τσάι με χαμομήλι.

3. Πολύ ισχυρό όπλο κατά του κρυολογήματος είναι οι καραμέλες με ψευδάργυρο. Προτίμησε αυτές που περιέχουν επιπλέον προπόλη και βιταμίνη C. Έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον 5mg ψευδάργυρο τη μέρα, μειώνουν στο μισό τον χρόνο της αποθεραπείας.
4. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο Oscillococcinum θα επιταχύνει άμεσα τη θεραπεία και καλό είναι να λαμβάνεται μετά από οδηγία ομοιοπαθητικού γιατρού.
5. Μείωσε το στρες εντάσσοντας την άσκηση στη ζωή σου. Το χρόνιο στρες είναι γνωστό ότι μειώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
portokali
6. Κατανάλωσε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή. Αν αισθάνεσαι ότι έρχονται τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης πάρε 2.000 mg βιταμίνη C τη μέρα. Η εστερική μορφή της βιταμίνης C είναι ιδανική για ευαίσθητο στομάχι. Παράλληλα, με την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη C θα μειώσει τα επίπεδα της ισταμίνης και κατά συνέπεια θα ανακουφίσει από το μπούκωμα, τη δακρύρροια και το φτέρνισμα.
7. Πιες αρκετό καθαρό νερό, το οποίο θα συντελέσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού σου.
8. Κατανάλωσε αρκετές φυτικές ίνες έτσι ώστε το περιεχόμενο του γαστρεντερικού συστήματος να προωθείται με γρηγορότερο ρυθμό και οι τοξίνες να μην προλαβαίνουν να απορροφηθούν.
fytikes ines
9. Η προληπτική λήψη της εχινάτσεας ή λήψη της από τα πρώτα σημάδια του κρυολογήματος θα επιταχύνει την ίαση αλλά και θα αποτρέψει τη γρίπη. Ο συνδυασμός της εχινατσέας με τον astragalus θα προστατέψει το ρινικό σύστημα από τους ιούς.
10. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη 100 mg τζίνσεγκ (ginseng) τη μέρα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες νοσηρότητας από γρίπη.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Prescription alternatives Earl Z. Mindell R. Ph. and Virginia Hopkins M.A.
2) Aromatotherapy an A-Z, Patricia Davis
3) Prescription of herbal healing, Phillis A-Balch
Μερόπη Μάττα
Φαρμακοποιός,
Διδάκτωρ Φαρμακευτικής Σχολής Α.Π.Θ
www.drmattapharmacy.gr