ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Οφειλομένη αναγνώριση

Με αφορμή το λυπηρό άγγελμα θανάτου του εκλεκτού Ιεράρχου της Εκκλησίας μας κυρού Βασιλείου,Μητροπολίτου Ελασσόνος,επισυνάπτω αρθρογραφία μας στην έγκριτη,επί των εκκλησιαστικών ειδήσεων,διδικτυακή εφημερίδα romfea.gr.της 19ης Σεπτ.2013.
Προσωπικώς θεωρώ,τεράστια την συμβολή του στην τοπική Εκκλησία και εκ του γεγονότος της αναστήλωσης ΟΛΩΝ των μοναστηριών (περισσοτέρων δε Βυζαντινών),πέραν του πνευματικού έργου (επάνδρωσης όλων των ιερών μονών με μοναστικές αδελφότητες),γυναικείες και ανδρώες.
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνος και Δεσκάτης κυρού Βασιλείου.Ο Θεός να τον κατατάξει μετά των δικαίων πάντων.

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

 

Romfea.gr

 

Οφειλομένη αναγνώριση

 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Γράφει ο Σωτ. Αθ. Μουντζούρης
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013, - 11.39

Romfea.gr
 ellasonos1


Ιερά Μονή Ολυμπιωτίσσης Ελασσόνος

Λαμβάνοντες αφορμή από το χθεσινό δημοσίευμα  της  εγκρίτουυ ιστοσελίδας σας «Romfea.gr» για την έκφραση  ευχαριστιών και την ικανοποίηση του Σεβ.Μητροπολίτου Ελασσόνος κ.κ.Βασιλείου,για την ολοκλήρωση κατασκευής  του δρόμου που οδηγεί στον Άγιο Δημήτριο Τσαριτσάνης (Βαλέτσικο),παραθέτουμε –τελείως αυθορμήτως-τις παρακάτω αδιαμφισβήτητες  διαπιστώσεις μας,για το  αθόρυβο έργο του εκλεκτού Ιεράρχου.

Ο αντικειμενικός και καλόπιστος παρατηρητής και επισκέπτης  της επαρχίας Ελασσόνος ,μάλιστα  εκείνος που γνωρίζει την περιοχή από  πολλές δεκαετίες ,εύκολα μπορεί να προβεί σε συγκρίσεις έργων  ανακαινίσεως-αναστηλώσεως και ανοικοδόμησης μνημείων (Βυζαντινών,νεοτέρων ή και νέων)  δικαιοδοσίας της τοπικής Εκκλησίας.
Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον από τη εκλογής και τοποθετήσεως του νέου Μητροπολίτου Ελασσόνος και Δεσκάτης κ.κ.Βασιλείου,στην Θεόσωστη αυτή επαρχία  συνέβη πραγματική «κοσμογονία»  σε ανοικοδόμηση νέων  ναών, ιδίως δε ανακαίνισης-αναστήλωσης σπουδαίων  μνημείων της βυζαντινής περιόδου  ή και μεταγενέστερα.
Οι ιστορικοί μελετητές υποστηρίζουν ότι, η Ελασσόνα (Περραιβία) δέχθηκε την χριστιανική διδασκαλία τον πρώτο αιώνα (60-70 μ.Χ) και τούτο λόγω της διέλευσης των Αποστόλων Παύλου και Ανδρέου από την περιοχή,αφού οι κεντρικοί δρόμοι-από τα στενά του Σαρανταπόρου- που ένωναν την Μακεδονία με την Θεσσαλία και  στη συνέχεια την νότια Ελλάδα ,περνούσαν από την εκεί (Περραιβία).
Μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων (313 επί Μεγάλου Κων/νου) ,στα Βυζαντινά χρόνια,ελεύθεροι πλέον οι χριστιανοί ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα,εδραιώθηκε η ορθοδοξία ,αναπτύχθηκε ο μοναχισμός , κτίσθηκαν και λειτούργησαν  μοναστήρια αξιόλογα, που επανδρώθηκαν με  ανθρώπινο δυναμικό (μοναχούς) και απέκτησαν  μεγάλη περιουσία.
Στον Θεσσαλικό χώρο, εκτός από τα Μετέωρα , μεγάλη ανάπτυξη υπήρξε στην επαρχία Ελασσόνας και αδιάψευστη μαρτυρία είναι τα μέχρι σήμερα διασωθέντα μοναστήρια της ,τα οποία στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας  προσέφεραν έργο κοινωνικό,εθνικό, και πνευματικό ασφαλώς, διότι περιόρισαν την δράση των εξισλαμιστών και στήριξαν  τον απλό και  ολιγογράμματο Χριστιανό στην ορθόδοξη πίστη των προγόνων τους.
Ο νέος, λοιπόν Επίσκοπος, από την πρώτη κιόλας στιγμή,(συνυπάρχων μετά του μακαριστού - πρώην Μητροπολίτη Ελασσόνος-κυρού Σεβαστιανού,τον οποίο και διαδέχθηκε στον Θρόνο) έθεσε ως πρώτο στόχο την διάσωση των  μνημείων αυτών, διότι πολλά ήδη είχαν ερειπωθεί, άλλα εγκαταλειφθεί «στο έλεος των ανθρώπων και των στοιχείων της φύσης » και ορισμένα  είχαν καταστραφεί από την φθορά του χρόνου και την… άγνοια των  ανθρώπων .
Αθόρυβα,μεθοδικά,αποφασιστικά και με επιμονή ξεκίνησε ένας αγώνας χρόνου για να  περισωθούν τα  εναπομείναντα και να δοθούν στην χρήση του λαού του Θεού και της περιοχής.
Οι δυσκολίες υπαρκτές και μεγάλες.Η πίστη του Επισκόπου,ότι ο Θεός  θα ευλογήσει και θα φέρει σε πέρας την προσπάθεια, ακόμη μεγαλύτερη.
Το αποτέλεσμα δεν άργησε να φανεί. Κάθε χρόνο σχεδόν  εμφανίζεται και ένα  ολοκληρωμένο αισθητικά έργο. «Ζωντάνεψαν» πραγματικά τα μνημεία αυτά
(Παναγίας  Ολυμπιώτισσας,στον φερώνυμο λόφο,στην πόλη της Ελασσόνας (τέλη 13ου αιώνος),της Αγίας Τριάδος του Σπαρμού (16ος αιώνας), της Αγίας Τριάδος στο Λιβάδι, των Κανάλων στην Καρυά ,του Αγίου Δημητρίου στην Τσαριτσάνη (Βαλέτσικο).
Καθίστανται  απολύτως λειτουργικά και προσβάσιμα και έτοιμα να επαναλειτουργήσουν και να καταστούν και πάλιν πνευματικά καταφύγια των πονεμένων και εκείνων που έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα.
Γίνονται και πάλι πνευματικοί φάροι,συνεχίζοντας  την μακραίωνη ορθόδοξη παράδοσή μας.
Το επόμενο βήμα η εγκατάσταση  ανθρώπινου,έμψυχου δυναμικού (μοναχικών αδελφοτήτων) σε όλα τα  νεοανακαινισθέντα-διασωθέντα μοναστήρια,εκτός εκείνου της Αναλήψεως (Συκέα) που προυπήρχε και λειτουργούσε ,ως τέτοιο, ήδη.
Το θαύμα ολοκληρώθηκε.Συντελείται  αθόρυβο ποιμαντικό εργο.
Η περιοχή  αναζωογονείται πνευματικά. Ο κόσμος αρχίζει και  πλησιάζει  τις γυναικείες  αδελφότητες των επαναλειτουργούντων μοναστηριών, καθώς και εκείνη του  Σπαρμού (Ανδρώα) και  ανατροφοδοτείται πνευματικά.
Επισκέπτεται τακτικά  τις μοναχές και μοναχούς για «να γεμίσει τις (πνευματικές του) μπαταρίες», κατά την προσφιλή  έκφραση του μακαριστού π.Παϊσίου του Αγιορείτου.
Η παλιά βυζαντινή και ορθόδοξη Ελασσόνα βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο στον νέο δραστήριο και φιλομόναχο Επίσκοπο και Μητροπολίτη Ελασσόνος κ.κ.Βασίλειο.
Όντας φιλομόναχος,εργατικός και μεθοδικός ,αποδείχθηκε αποτελεσματικός.Έθεσε στόχο και με πίστη (ζώσα και  δυνατή ) προχώρησε και τον εξεπλήρωσε  επιτυχώς.
Η Ελασσόνα και η Δεσκάτη (πόλεις και χωριά) ζουν αυτή την ορθόδοξη μοναστική αναγέννηση της περιοχής.
Ο καλοπροαίρετος και αντικειμενικός  επισκέπτης και παρατηρητής το αισθάνεται και το αναγνωρίζει.
Και είναι η αρχή. Σε πολύ λίγα χρόνια έγιναν τόσα πολλά,σημαντικά και ουσιώδη.
Η πλούσια συγκομιδή των καρπών ,εκ των έργων αυτών ,δεν θα αρχίσει να φανεί.
Δόξα τω Θεώ,γιατί  ευλόγησε ένα τέτοιο αξιόλογο έργο,αυτή την  δύσκολη εποχή, σε μια τόσο σημαντική περιοχή της Θεσσαλίας και της Ελλάδος γενικότερα..
olimpiotisa
Εμφανίσεις: 25260 (έως την  22,00 ώρα  της 5-10-2013 )

imkanalon1
Moni Kanalwn
sparmou
sikia


smountzouris
@gmail.com     "
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου