ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πηγή ανησυχίας και πάλι η «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα

Προκλήσεις και κίνδυνοι κατά τον ξένο Τύπο

16/05/2014
Μπορεί ευρωεκλογές να διεξάγονται σε όλα τα κράτη-μέλη, ο ευρωπαϊκός Τύπος ωστόσο στρέφει και πάλι το βλέμμα του στην Ελλάδα, καθώς, παράλληλα με τις αποκαλύψεις σχετικά με το «Σχέδιο Ζ» που είχε εκπονηθεί το 2011 για τη χώρα μας, οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ανατροπής» ρίχνουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στην πατρίδα μας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε εκτενές άρθρο του για την Ελλάδα, αναφέρεται μεν στις επιτυχίες της Ελλάδας όσον αφορά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση όσον αφορά στην ανεργία, πλην όμως δίνει έμφαση στην «επόμενη ημέρα», όπως αυτή θα προβάλει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς αφού έπεισε τους ξένους επενδυτές όσον αφορά στη σταθεροποίηση της χώρας, βρίσκεται τώρα μπροστά στη μεγάλη πρόκληση να πείσει και τους πολίτες, που, λόγω των δεινών τα οποία προκάλεσε η οικονομική κρίση και η ύφεση, δεν είναι ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έτοιμοι να αποδεχθούν ότι η χώρα βγαίνει στο ξέφωτο.
Το δημοσίευμα περιλαμβάνει δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος απάντησε γραπτώς στα ερωτήματα, υποστηρίζοντας ότι «η κρίση του ευρώ φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά τα αίτια της δεν έχουν μαραθεί. Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα δίνουν... καύσιμα στους ευρωσκεπτικιστές. Τα κράτη-μέλη γίνονται όλο και πιο απρόθυμα να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Αναφέρεται επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί κατά πόδας τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή για την κυβέρνηση είναι να καταρρεύσει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με την σημαντική υποχώρηση του τελευταίου στα δημοσκοπικά ποσοστά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το κόμμα που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση με ποσοστό μόλις 5,5% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση. ΟΙ ψηφοφόροι το κατηγορούν ευθέως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».
Βάσει του σκεπτικού της Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγου της Maverick Intelligence και αρθρογράφου του Bloomberg View, οι συνέπειες μιας κυβερνητικής κατάρρευσης θα είναι οι εξής:
«Θα αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και δεν θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη. Εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι επενδυτές θα τρομάξουν στην προοπτική να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα έχει άμεση αντανάκλαση στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Προς επίρρωσιν, το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, που υποστηρίζει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ''καθαρή'' νίκη προκειμένου να θέσει τέλος στην καταστροφική πορεία τη μονόπλευρης λιτότητας και στη μεγάλη ύφεση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει μια άνετη νίκη ή, ακόμα καλύτερα, μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε θα δούμε θετικές πολιτικές εξελίξεις».
Από την πλευρά της, ως «μία σημαντική δοκιμασία», τόσο για τον πρωθυπουργός Αντώνη Σαμαρά, όσο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τις επικείμενες εκλογές η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Αποφάσεις για την Αθήνα» και υπότιτλο «Στην Ελλάδα η ψηφοφορία αφορά κάτι περισσότερο απ’ ό,τι απλώς την Ευρώπη».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερτ Χέλερ, επικαλείται δηλώσεις του κ. Τσίπρα σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος καλεί τους Έλληνες «να γράψουν ιστορία σ’ αυτές τις εκλογές», λέγοντας ότι «πρόκειται για τη ζωή μας».
Σύμφωνα με το άρθρο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπολογίζει σε μια ξεκάθαρη νίκη στις ευρωεκλογές που θα οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση Σαμαρά και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές- στις οποίες (ο ΣΥΡΙΖΑ) θα κερδίσει. 
«Ο κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίο ηγείται ο Σαμαράς διαθέτει μία ισχνή πλειοψηφία 152 εδρών στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, που επίσης μετέχει στην κυβέρνηση θα πρέπει, βάσει των δημοσκοπήσεων, να υπολογίζει σε βαριές απώλειες στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχασε τους περισσότερους ψηφοφόρους του, που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και στις δημοσκοπήσεις κινείται γύρω στο 5%» υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές το κατά πόσο θα υπάρξει ξεκάθαρη νίκη της αντιπολίτευσης, στην οποία ελπίζει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «οι δημοσκόποι αναμένουν μία μάχη σώμα με σώμα. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις προηγείται ελαφρά η ΝΔ, σε άλλες ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαμαράς και Τσίπρας δίνουν μάχη για κάθε ψήφο». 
Ταυτόχρονα, γράφει ότι για την Ευρώπη δε γίνεται καν λόγος παρότι διεξάγονται ευρωεκλογές και προσθέτει:
«Ο Σαμαράς υπόσχεται τη "Νέα Ελλάδα" και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κινδυνεύσουν οι επιτυχίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, εάν ψηφιστεί η αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας υπόσχεται "άμεσο τερματισμό" του προγράμματος λιτότητας και ζητά διαγραφή χρέους για τη χώρα του. Θα "σκίσει" τις δανειακές συμφωνίες με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, θα ακυρώσει αναδρομικά τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επαναπροσλάβει χιλιάδες απολυμένους του δημόσιου τομέα». 
Μειώνεται η ύφεση
Κατά 1,1% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α΄ τρίμηνο εφέτος (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ), γεγονός το οποίο, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποτελεί ουσιαστικά προαναγγελία για το τέλος της ύφεσης μετά από 23 τρίμηνα συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ. 
Με την πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄ τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Σημειώνεται, εξάλλου, ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β΄ τρίμηνο 2008 (+0,4%). 
Πάντως, σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ περιορίστηκε το α΄ τρίμηνο εφέτος σε 41,009 δις ευρώ -ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το α΄ τρίμηνο 2005 (44,305 δισ. ευρώ)- έχοντας μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο (42,501 δισ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2013). Στα τελευταία έξι έτη δε, η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού προϊόντος της.
Τα σχόλια των Βρυξελλών
Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι προϋπόθεση για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη, διατύπωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Σιμ Κάλας, σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με τον Σάιμον Ο' Κόνορ, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στις εκτιμήσεις και η εικόνα είναι μοιρασμένη σε σχέση με τις ανακοινώσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας. 
Και αυτό διότι ορισμένες μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσαν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της ΕΕ, ενώ η Γαλλία κι η Ιταλία κινήθηκαν κάτω των προβλέψεων και η Ισπανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, όταν στην ανατολική Ευρώπη παρατηρείται μια ισχυρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη.
Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι στην Κύπρο διαπιστώνεται πως η ύφεση είναι πιο ήπια, απ' ό,τι αναμενόταν, ενώ στην Πορτογαλία και την Ολλανδία η επιδείνωση οφείλεται σε μέτρα μιας χρήσης.


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου