ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: ΔΑΝΕΙΑ 200 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΜμΕ

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

12/06/2014
Τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΤΕπ, τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και νέες χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα.
Ειδικότερα, πρόκειται για δύο δάνεια από τα οποία 150 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και 50 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΤΕπ τα δάνεια προορίζονται για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνουν ένα σκέλος ειδικά για τη χορήγηση πιστώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους», το οποίο θεσπίστηκε από την ΕΤΕπ τον Ιούλιο 2013 ως μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2013.
Το εξειδικευμένο αυτό προϊόν προορίζεται για τις χώρες στις οποίες οι συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι δύσκολες για τους νέους.
Όπως αναφέρει η ΕΤΕπ, για να μπορούν να ενταχθούν και στο σκέλος «Θέσεις απασχόλησης για τους νέους», οι ΜμΕ πρέπει να πληρούν ένα από τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά την απασχόληση νέων:
- Να έχουν προσθέσει στο προσωπικό τους τουλάχιστον έναν νέο κατά το τελευταίο εξάμηνο (ή προτίθενται να προσθέσουν έναν νέο μέσα στο επόμενο εξάμηνο) υπολογιζόμενο από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με τη συμμετέχουσα στο πρόγραμμα τράπεζα.
- Να προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση σε νέους ή προγράμματα πρακτικής άσκησης για νέους.
- Να συνεργάζονται με ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης, τεχνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή πανεπιστήμιο για την απασχόληση νέων (π.χ. στο πλαίσιο προγραμμάτων θερινής πρακτικής άσκησης).
Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕπ παρέχει πιστωτικές γραμμές στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΤΕπ για τις ΜμΕ, που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Μέσω των τριών πρώτων δανείων που υπέγραψε η ΕΤΕπ με ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο αυτής της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης έχουν ήδη στηριχθεί περισσότερες από 250 ΜΜΕ ανά την Ελλάδα, και αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν νέες χρηματοδοτήσεις.
Με τα σημερινά δάνεια προς την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, το συνολικό ύψος των δανείων που έχει υπογράψει η ΕΤΕπ στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου