ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Καναδάς: Μελισσοκόμοι ζητούν αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από Bayer και Sygenta για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

ΠΗΓΗ : "   Καναδάς: Μελισσοκόμοι ζητούν αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από Bayer και Sygenta για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα  " 

Posted: Σεπτεμβρίου 30, 2014 at 11:15 μμ, Last Updated: 
καναδάς-μελισσοκόμοι-αποζημίωση
Καναδοί μελισσοκόμοι κατέθεσαν αγωγή κατά των δύο πασίγνωστων κατασκευαστών φυτοφαρμάκων, ζητώντας αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ζημιές και τις καταστροφικές επιδράσεις τωννεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που ενοχοποιούνται άμεσα με την καταστροφή των αποικιών των μελισσών.

«Ο στόχος είναι να σταματήσει η χρήση νεονικοτινοειδών ώστε να σταματήσουν να βλάπτονται οι μέλισσες αλλά και οι μελισσοκόμοι», δήλωσε η δικηγόρος των μελισσοκόμων Paula Lombardi.
Η αγωγή κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο (σ.σ. pentapostagma.gr – Ontario Superior Court) στις 2 Σεπτεμβρίου από δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες-παραγωγούς μελιού, την Sun Parlor Honey Ltd. και την Munro Honey. Την αμέσως επόμενη ημέρα, η Ένωση Μελισσοκόμων του Οντάριο ανακοίνωσε δημόσια το ζήτημα της αγωγής και προσκάλεσε και άλλους μελισσοκόμους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Έως τις 4 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 30 μελισσοκόμοι είχαν ήδη υπογράψει για να στηρίξουν την αγωγή..
Μεγάλη καταστροφή στις αποικίες των μελισσών
Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που περιέχουν τις δραστικές ουσίες imidacloprid (σ.σ. pentapostagma.gr – ιμιδακλοπρίδη), clothianidin και thiamethoxam, είναι συστημικά φυτοφάρμακα που τοποθετούνται στους σπόρους πριν από την φύτευση.
Τα νευροτοξικά χημικά στη συνέχεια καθιστούν το φυτό δηλητηριώδες. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά ή έντομα που θέλουν να τραφούν με νέκταρ ή/και είναι επικονιαστές, δηλητηριάζονται από την τοξικότητα του φυτού.
«Τα φυτά καθίστανται δηλητηριώδη όχι μόνο για τα έντομα τα οποία θέλουν να καταπολεμήσουν οι γεωργοί, αλλά και για ωφέλιμα έντομα όπως οι μέλισσες», δήλωσε η Jennifer Sass, επιστήμων του Natural Resources Defense Council.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μέλισσες που εκτίθενται στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα υποφέρουν από έλλειψη συντονισμού, συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποτύχουν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους, και δημιουργούν μικρότερες αποικίες από τις μέλισσες που δεν εκτίθενται. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Health Canada το 2013, το 70 τοις εκατό όλων των νεκρών μελισσών βρέθηκαν θετικές σε έκθεση σε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Προσπαθώντας να δώσει μία λύση σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιόρισε για δύο χρόνια τη χρήση νεονικοτινοειδών, ενώ το Οντάριο έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ρυθμίσει ακόμη αυστηρότερο το πλαίσιο χρήσης τους.
Στην αγωγή που κατατέθηκε οι μελισσοκόμοι κατηγορούν τις Bayer CropScience Inc. και Syngenta Canada Inc. καθώς και τις μητρικές τους εταιρείες, για αμέλεια στο σχεδιασμό, την κατασκευή, πώληση και διανομή των φυτοφαρμάκων. Η αγωγή αναφέρει ότι η αμελής συμπεριφορά των εταιρειών έχει οδηγήσει με άμεσο τρόπο στη ζημιά ή τους θανάτους των αποικιών των μελισσών και την μόλυνση των κυψελών, τη μείωση στην παραγωγή μελιού, σε διαφυγόντα κέρδη και στην αύξηση του κόστους εργασίας και παραγωγής για τους μελισσοκόμους.


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου