ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η έξοδος από το Μνημόνιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Και επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα

01/10/2014
Θέματα στρατηγικής, όπως τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο αλλά και πως θα γίνει η έξοδος από το Μνημόνιο τέθηκαν επί τάπητος για πρώτη φορά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των δανειστών.

Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».
Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».
Ακόμη, ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».
Παράλληλα, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να χαράξουν μία κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαπραγμάτευση, δηλαδή ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις επαφές με την τριμερή.
Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι  ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ θα επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Γιούνκερ στην ανεπίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον κ. Σαμαρά.


ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου