ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Γιατί τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση


1 October 2014 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

skopia-agalmata

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελλάριο Άγκελα Μέρκελ στις 23.9.2014 μία δημοσιογράφος γερμανικών ΜΜΕ ρώτησε γιατί η Ελλάδα εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρ. Ένωση. Αποκάλεσε μάλιστα το κράτος των ψευδομακεδόνων με το όνομα «Μακεδονία». Ο Πρωθυπουργός δεν απήντησε στο συγκεκριμένο ερώτημα προφανώς διότι δεν εντασσόταν στα αντικείμενα της συζητήσεως των δύο ηγετών στο Βερολίνο. Για να μην μένουν, όμως, λανθασμένες εντυπώσεις καλό είναι να θυμίσουμε στη γερμανίδα δημοσιογράφο και σε κάθε άλλο καλοπροαίρετο ή κακοπροαίρετο μελετητή των Βαλκανικών θεμάτων τους λόγους, για τους οποίους δεν πρέπει το γειτονικό μας κράτος να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Πρώτον, είναι χρήσιμο να θυμούνται οι ενδιαφερόμενοι ότι η ίδια η Ευρ. Επιτροπή (Κομμισσιόν) έχει δηλώσει ότι τα Σκόπια θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνον όταν επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους.
Δεύτερον, είναι καλό να θυμόμαστε όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πριν μετονομασθεί σε Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει λάβει δύο σημαντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, τη μία τον Δεκέμβριο του 1991 στις Βρυξέλλες και την άλλη τον Ιούνιο του 1992 στη Λισσαβόνα. Και οι δύο αποφάσεις τονίζουν σαφώς ότι δεν πρέπει το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί όνομα το οποίο εκφράζει εδαφικές διεκδικήσεις και αλυτρωτισμό εναντίον γειτονικών χωρών.
Τρίτον, το πρόβλημα των Σκοπίων δεν είναι μόνον η ελληνική αντίδραση. Είναι και η Βουλγαρία, κράτος-μέλος της Ε.Ε., η οποία έχει ρητά δηλώσει ότι τα Σκόπια θα εμποδισθούν αν δεν σταματήσουν την παραχάραξη της Ιστορίας των γειτόνων. Η Βουλγαρία διαμαρτύρεται, διότι θεωρεί Βουλγάρους όλους σχεδόν τους ήρωες που προβάλλουν οι σκοπιανοί ως «Μακεδόνες».
Τέταρτον, υπάρχει σοβαρή παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από όλες τις σκοπιανές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με την άδικη φυλάκιση του νομίμου Ορθοδόξου Αρχιεπσκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου. Ο Ιωάννης αρνείται να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Εκκλησία Μακεδονίας» και κάνει ζημιά στην προπαγάνδα του ψευδομακεδονισμού.
Πέμπτον, η Ευρ. Ένωση έχει ήδη αρκετά προβλήματα με τις αποσχιστικές τάσεις και δεν θα ήθελε άλλη μία χώρα υπό διάλυσιν. Θυμίζω την εξέγερση των Αλβανών στα Σκόπια το 2001 και την μόνιμη απειλή τους να αποσχισθούν.


Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ
smountzouris@gmail.com    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου