ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΣΕΕ

01/10/2014
Υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας» τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συνάντηση η οποία διεξάγεται στη Γενεύη, μεταξύ της ηγεσίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».
Επισήμανε πως ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ σημείωσε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».
«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Όσον αφορά στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας τάχθηκε κατά των περαιτέρω αλλαγών στο όριο αυτών και χαρακτήρισε την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ).
Επιπλέον, ο κ. Βρούτσης συμπλήρωσε ότι η «νέα τριμερής διαδικασία επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας».
ΣΥΡΙΖΑ: Θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση του συνδικαλισμού
Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ανέφερε πως «η κυβέρνηση αποδέχεται την θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού».
«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αντιμετώπιση απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, αποδέχεται, όπως φάνηκε από την σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στη σύσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, την θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση με νόμο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού», σημείωσε ο κ. Στρατούλης.
Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία, και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους πολίτες να συμβάλλουν με την ψήφο τους στην ανατροπή της κυβέρνησης.
ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές»
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «πίσω από τις δηλώσεις του Γ.Βρούτση για τη δημιουργία ενός ''σύγχρονου και λειτουργικού θεσμικού πλαισίου'' σχετικά με το συνδικαλιστικό νόμο, κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να συρρικνώσουν έως και να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία».
«Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν τις δικές τους 'κόκκινες γραμμές', με την οργάνωση και τον αγώνα τους, ξεπερνώντας τους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ.
ΓΣΕΕ: Κανένα περιθώριο αλλαγών
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με την επισήμανση ότι ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα, αναφερόμενος στον συνδικαλιστικό νόμο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί αλλαγής, «βελτίωσης», «εκσυγχρονισμού» κλπ. του νόμου 1264 για τον «Εκδημοκρατισμό του Συν/κού Κινήματος & την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγόπουλος, ο νόμος 1264 πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος.
Όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, κάνοντας λόγος για δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.
Από πλευράς ΓΣΕΕ επισημάνθηκε ακόμη ότι στην Ελλάδα το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές, «καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας».
Τονίστηκε ακόμη ότι με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποίησε η κυβέρνηση, ο κοινωνικός διάλογος έχει ουσιαστικά καταργηθεί, ενώ έχουν διωχθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η συλλογική αυτονομία.



ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,      " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου