ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παρέμβαση Ομπάμα για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»

02/02/2015
«Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο CNN.

«Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε υφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους», τόνισε ο κ. Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «εάν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι η λιτότητα δεν έφερε αποτέλεσμα».
Επιπλέον όμως υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία της Ελλάδας είχε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. «Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική» ανέφερε.
Ο ίδιος επεσήμανε πως για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, θα πρέπει να δρομολογήσει μια σειρά από αλλαγές.
«Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές εάν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα» σημείωσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη σημειώνοντας πως αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
«Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει», σημείωσε.
«Αλλά, απ' αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο» κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου