ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΤ: ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ»

02/02/2015
Η συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου αλλιώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών. Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο κ. Λικάνεν, που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.
«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας», σημείωσε.
Όσον αφορά στο κούρεμα του χρέους, ο κ. Λικάνεν ανέφερε πως «μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δε μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση».
«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα, μέρος του συνολικού ύψους 240 δισεκ. ευρώ πακέτου βοήθειας μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και χωρίς παράταση η Αθήνα δεν θα δύναται να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κόβοντας παράλληλα τις ελληνικές τράπεζες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ» εξηγεί το Reuters.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η νέα αριστερίστικη κυβέρνηση της Ελλάδας (...) άρχισε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους της την Παρασκευή, αρνούμενη κατηγορηματικά να συναινέσει στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ή να συνεργαστεί με την τρόικα που το εποπτεύει».

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου