ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Πώς θα δοθούν (και πότε) επιστροφές και αναδρομικά στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ

ΠΗΓΗ : "  http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 



 Πώς θα δοθούν (και πότε) επιστροφές και αναδρομικά στα στελέχη ΕΔ-ΣΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 27/03/2015 – Σ.Λ
    Η υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση των μισθών στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα για τους ενεργεία και τους συνταξιούχους
    Την κοινή υπουργική απόφαση για την αποκατάσταση στο 100% των μισθών και των συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας φέρνει σήμερα στο φως κατ' αποκλειστικότητα η «δημοκρατία». Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που έχει ήδη υπογράψει ο υπουργόςΕθνικής ΆμυναςΠάνος Καμμένος, και έχει προωθηθεί για υπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς, οι μισθοί και οι συντάξεις θα επανέλθουν στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα, σε συμμόρφωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείαςεντός του 2015, ενώ μέσα στο τρέχον έτος θα δοθούν και τα αναδρομικά της διαφοράς που προέκυψαν από τις άδικες μειώσεις μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών. Τα ποσά μάλιστα που είναι έως 500 ευρώθα καταβληθούν εφάπαξ, ενώ τα μεγαλύτερα σε περισσότερες δόσεις.
    Ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΠάνος Καμμένος, έθεσε το κρίσιμο αυτό θέμα ως πρώτη προτεραιότητα και ανακοίνωσε εξαρχής τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη σύνταξη της κοινής υπουργικής διάταξης που θα προωθηθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ψηφιστεί.
Για υπογραφή
    Με τη συνδρομή του συντονιστικού των τριών θεσμικών Ενώσεων αποστράτων, εκπροσώπων των εν ενεργεία στρατιωτικών, αλλά και αντιπροσωπιών από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το Πυροσβεστικό Σώμα,συντάχθηκε το κείμενο της υπουργικής απόφασηςπροωθήθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος και το υπέγραψε, και εστάλη για υπογραφή στους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Οικονομικών. Ήδη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, και είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί.
Από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος, τα απαιτούμενα κονδύλια έχουν βρεθεί για την άρση της αδικίας και την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών. «Έχω ήδη βρει 55.000.000 ευρώ, τα οποία είναι για τα εν ενεργεία στελέχη, και ένα άλλο κονδύλι για τους συνταξιούχους θα εξευρεθεί» δήλωσε πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος, εξηγώντας ότι τα χρήματα θα βρεθούν και από τον έλεγχο των συμβάσεων των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας ισχύος είναι ο άνθρωπος. Τι να τα κάνω τα ακριβά όπλα, όταν πεινούν οι άνθρωποι οι οποίοι τα χειρίζονται; Γι' αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτά τα χρήματα. Περιμένω την απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από το Υπουργείο Ναυτιλίας, και τα χρήματα θα απελευθερωθούν άμεσα» επεσήμανε.
    Πώς θα γίνει αυτό; Περιγράφεται αναλυτικά στα δύο άρθρα της υπουργικής απόφασης με τίτλο «Διαδικασία καταβολής αναπροσαρμοσμένων αποδοχών και συντάξεων, καθώς και της διαφοράς αποδοχών και συντάξεων προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εν ενεργεία και εν αποστρατεία».
    Στο Άρθρο 1 προβλέπεται πως οι διαφορές των αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών που αφορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα καταβληθούν εφάπαξ, μαζί με τις αναπροσαρμοσμένες αποδοχές ενός εκ των επόμενων μηνών του τρέχοντος έτους (ο ακριβής μήνας δεν προσδιορίζεται, αφού θα είναι αντικείμενο συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών). Το ίδιο θα ισχύσει και για τις συντάξεις. Προβλέπεται επίσης η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα γίνουν οι κρατήσεις και οι μειώσεις επί των διαφορών συντάξεων, όπως επίσης και οι διαφορές που οφείλονται σε μεταβολές της συνταξιοδοτικής κατάστασης που επήλθαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
    Στο Άρθρο 2 προβλέπεται η διαδικασία για την καταβολή των διαφορών αποδοχών και συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2014. Από τότε δηλαδή που επήλθε το «μαχαίρι» στους μισθούς και στις συντάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας έως και τη μερική αποκατάστασή τους κατ' εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ήμισυ (50%) από την προηγούμενη κυβέρνηση.
    Συγκεκριμένα, για τα εν ενεργεία στελέχη οι δικαιούμενες συνολικές (μεικτές) αναδρομικές διαφορές αποδοχών που δεν υπερβαίνουν το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500,00) θα καταβληθούν σε μία δόση εντός του 2015 (ο μήνας δεν προσδιορίζεται). Οι δικαιούμενες συνολικές (μεικτές) αναδρομικές διαφορές αποδοχών που υπερβαίνουν το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500,00) θα καταβληθούν σταδιακά σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί εντός του 2015 και οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται την 27η ημέρα κάθε μήνα σε συνέχεια της πρώτης δόσης.
    Η καταβολή των ανωτέρω ποσών, όπως προβλέπει το Άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης, θα γίνει με μισθοδοτικές καταστάσεις από τους οικείους εκκαθαριστές των αρμοδίων Υπηρεσιών των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και Εθνικής Άμυνας, ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους, οι οποίες αποστέλλονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
Οι δικαιούχοι
    Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις περιπτώσεις που δικαιούχοι ήταν εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τηςΕλληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά ένα μέρος του χρονικού διαστήματος από 1 Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2014 και κατά το υπόλοιπο κατέστησαν συνταξιούχοι. Η εκκαθάριση και πληρωμή των ποσών της εν λόγω διαφοράς αποδοχών, που αφορούν στο χρονικό διάστημα της ενέργειας, θα γίνει σε μία δόση από την Υπηρεσία στην οποία υπηρέτησαν κατά τον χρόνο της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένου του χρονικού διαστήματος των τρίμηνων αποδοχών, σε περίπτωση επιλογής τους).
    Η πληρωμή των διαφορών συντάξεων που αφορούν το λοιπό μέρος τού ως άνω χρονικού διαστήματος, στους εν λόγω δικαιούχους, θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα. Συγκεκριμένα, για τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο, οι διαφορές μεταξύ της αναπροσαρμοσμένης σύνταξης και αυτής που καταβαλλόταν για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 στα ανωτέρω πρόσωπα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών στα οποία έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη όσων εξ αυτών έχουν αποβιώσει, θα καταβληθούν σταδιακά σε είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες ισόποσες δόσεις εφόσον το ποσό υπερβαίνει τα πεντακόσια ευρώ (500,00).
Με τη σύνταξη ενός μήνα η πρώτη δόση
    Η πρώτη δόση θα καταβληθεί με τη σύνταξη ενός μήνα που θα καθοριστεί, αλλά εντός του 2015, ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβάλλονται με τη σύνταξη εκάστου μηνός σε συνέχεια της πρώτης δόσης. Εφόσον οι ανωτέρω συνολικές (μεικτές) διαφορές δεν υπερβαίνουν το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500,00), αυτές θα καταβληθούν σε μία δόση με τη σύνταξη του μήνα που θα καθοριστεί, πάντως εντός του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί πως η κοινή υπουργική απόφαση, την οποία φέρει στη δημοσιότητα αποκλειστικά το ειδικό ένθετο της εφημερίδας «δημοκρατία», έχει χρονική σήμανση «Μάρτιος του 2015».
ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου