Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Ericsson Mobility Report», τουλάχιστον 6,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 70% του πληθυσμού της Γης, θα έχουν στην κατοχή τους ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. Ως εκ τούτου, ταχύτατη αναμένεται να είναι και η ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα οποία εκτιμάται ότι σε διάστημα 5 ετών θα καλύπτουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ραγδαία αυτή άνοδος του αριθμού των συνδρομητών αλλά και η μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών μέσω mobile data θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της συνολικής κίνησης δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Συγκεκριμένα, η χρήση δεδομένων μέσω smartphone αναμένεται να δεκαπλασιαστεί έως το 2020.
Σημαντική αύξηση στον αριθμό νέων χρηστών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων αναμένεται να καταγραφεί σε περιοχές όπως η Ασία, ο Ειρηνικός, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Όπως εκτιμά η Ericsson στην έκθεσή της, από τα συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια νέων χρηστών που θα προστεθούν έως το 2020, τα 2 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού και τα 750 εκατομμύρια χρηστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.