ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

“Amerigo Vespucci” - Ένα από τα πιο όμορφα ιστιοφόρα στον κόσμο!


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 16.6.15 | 
 Αυτό το ιστιοφόρο είναι ένα από τα πιο όμορφα του κόσμου. Το πλοίο ανήκει στο ιταλικό ναυτικό και ονομάζεται “Amerigo Vespucci”, από το μεγάλο Ιταλό θαλασσοπόρο εξερευνητή.
Ναυπηγήθηκε στη Νάπολη και καθελκύστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1931. ‘Εχει συνολικό μήκος 101 μέτρα και 24 πανιά που για να ανοίξουν πλήρως χρειάζεται 200 ναύτες να εργαστούν επί 40 λεπτά. Όλη η διαδικασία γίνεται χειροκίνητα με τη βοήθεια σχοινιών μήκους 30 χιλιομέτρων συνολικά!
Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 278 άτομα και κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει διανύσει πλέοντας περισσότερα απο 400 χιλιάδες μίλια και πέρασε 7000 ημέρες πλοήγησης στη θάλασσα. Αν και το σώμα είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, πολλά στοιχεία διακοσμημένα με ξύλο. Το “Amerigo Vespucci” ήταν ένα σύμβολο της Ιταλίας.
Το 1925 η Ιταλική κυβέρνηση για να τιμήσει λοιπόν τον Ιταλό θαλασσοπόρο και πλοηγό Amerigo Vespucci. αποφάσισε να ναυπηγήσει ένα ιστιοφόρο που να φέρει το όνομα του. Η ναυπήγηση του πλοίου ολοκληρώθηκε το 1930 και το ιστιοφόρο αυτό τελικά θεωρείται σαν ένα από τα ωραιότερα ιστιοφόρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το πλοίο έχει μήκος 100 μέτρων, μεγάλης έκτασης ιστιοφορία (22 πανιά) και φέρει 3 χαλύβδινα ιστία. Επίσης εφοδιάσθηκε αρχικά με έναν κινητήρα τύπου FIAT 426 ο οποίος το 1964 αντικαταστάθηκε από 2 ντηζελοκινητήρες τύπου FIAT 308 ESS. Η γάστρα του πλοίου είναι μαύρη και φέρει δύο λευκές λωρίδες κατά το μήκος του.
Το Amerigo Vespucci χρησιμοποιείται και σήμερα σαν εκπαιδευτικό πλοίο της σχολής ναυτικών δοκίμων της Ιταλίας και εκτελεί εκπαιδευτικά ταξίδια ανά την υφήλιο.
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο Κρήτης το Amerigo Vespucci κατέπλευσε τον Σεπτέμβριο του 2009 και φυσικά γοήτευσε όλους όσους το επισκέφθηκαν.
Ο Amerigo Vespucci γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1454 και σπούδασε φυσική, γεωμετρία, αστρονομία και κοσμογραφία με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ειδικό σε θέματα χαρτογράφησης και πλοήγησης πλοίων με την βοήθεια των άστρων.
Μετανάστευσε στην Ισπανία και έλαβε μέρος σαν πλοηγός σε ναυτικές εξερευνήσεις που οργάνωσαν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Ο Νέος Κόσμος που ανακαλύφθηκε την εποχή αυτή από τον Χριστόφορο Κολόμβο είχε χαρακτηρισθεί ως γνωστόν σαν Δυτικές Ινδίες και θεωρείτο τμήμα της Ασίας. Ο Amerigo Vespucci μετά από 4 ταξίδια διατύπωσε την άποψη ότι ότι ο Νέος Κόσμος δεν είναι οι Ινδίες αλλά μια νέα ήπειρος. Η άποψη αυτή έγινε τελικά αποδεκτή και η νέα ήπειρος ονομάσθηκε Αμερική προς τιμήν του Amerigo Vespucci.
Αυτό θεωρείται κατά κάποιο τρόπο άδικο για τον Χριστόφορο Κολόμβο το όνομα του οποίου τελικά δόθηκε σε μια μικρή χώρα της νέας ηπείρου , την Κολομβία.
ΠΗΓΗ : "  http://www.argolikeseidhseis.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου