Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey φαίνεται ότι σχεδόν η 1 στις 5 γυναίκες κοιμάται άσχημα 5 νύχτες την εβδομάδα, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ανδρών.
Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν λάβουμε υπόψη μας ότι σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από ότι οι άνδρες, κατά μέσο όρο 20 λεπτά περισσότερα κάθε βράδυ, μεταξύ άλλων και επειδή στη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιούν το μυαλό τους περισσότερο από ότι οι άνδρες. Άλλωστε αυτή είναι η κύρια χρησιμότητα του ύπνου, ξεκουράζει το μυαλό και βοηθά τον εγκέφαλο να ταξινομήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Γενικά οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία όσον αφορά στην αϋπνία, αν τις συγκρίνουμε με τους άνδρες, το 63% των γυναικών δυσκολεύεται να κοιμηθεί κάποιες νύχτες την εβδομάδα, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 54% των ανδρών, το 58% των γυναικών παραπονιούνται ότι κάποιος πόνος διέκοψε τον ύπνο τους τουλάχιστον 3 βράδια την εβδομάδα σε σύγκριση με το 48% των ανδρών που αναφέρουν κάτι τέτοιο. Ακόμα και το να ξυπνάνε στη διάρκεια της νύχτας και να τρώνε είναι ένα πρόβλημα που το 66% των ανθρώπων που το αντιμετωπίζουν είναι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, το μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τον ύπνο που είναι πιο συχνό στους άνδρες από ότι στις γυναίκες είναι η υπνική άπνοια, από την οποία οι άνδρες υποφέρουν 2 φορές περισσότερο από τις γυναίκες.
Γιατί, λοιπόν, οι γυναίκες κοιμούνται χειρότερα από τους άνδρες; Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι ορμόνες. Οι άνδρες δεν έχουν περίοδο (πόνους περιόδου), εγκυμοσύνη, ορμόνες που αλλάζουν ανάλογα με τη φάση του κύκλου, εμμηνόπαυση…
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι γυναίκες – πιθανώς για εξελικτικούς λόγους, αφού ήταν υπεύθυνες για τα παιδιά – κοιμούνται πιο ελαφριά από τους άνδρες και ενοχλούνται ευκολότερα από τα εξωτερικά ερεθίσματα.
Αυτό που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε όμως είναι πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για όλους μας, άνδρες και γυναίκες. Βοηθά το σώμα και το μυαλό να ξεκουραστούν, και μας θωρακίζει απέναντι σε προβλήματα: καρδιαγγειακά, κατάθλιψης, διαβήτημεταβολισμού, παχυσαρκίας, που έχει βρεθεί ότι αυξάνονται όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς.
Πώς θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τη μάχη με την αϋπνία;
Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών:
*Όχι καφεΐνη το απόγευμα.
*Όχι γυμναστική μετά το μεσημέρι.
*Καλό κρεβάτι και στρώμα ώστε να αποφεύγουμε πόνους κλπ.
*Σκοτάδι, ησυχία, τακτοποιημένο και όμορφο δωμάτιο, κλειστά κινητά, υπολογιστές, τάμπλετ, τηλεόραση ώστε να μην μας αποσπούν ή να χαλάνε την ποιότητα του ύπνου μας τα εξωτερικά ερεθίσματα.
*Όχι βαρύ φαγητό πριν τον ύπνο.
*Όχι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο περιβάλλον.
Αν όλα τα παραπάνω δεν δουλέψουν τότε θα πρέπει να ελπίζουμε ότι η πρωτεΐνη (Taranis) που ανακάλυψαν οι ειδικοί θα αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα.