Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και μονοάκορεστα λιπαρά οξέα.
Πώς ωφελεί την υγεία
Ο σπόρος του λιναριού είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση 20 γρ. λιναρόσπορου για 8 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική με μια στατίνη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη.
Τα ω3 λιπαρά που περιέχει συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, προστατεύουν τις αρτηρίες από την αρτηριοσκλήρυνση και βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής».
Λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες και την εμφάνιση του προστάτη στους άνδρες.
Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το λινέλαιο βοηθάει τα θαμπά και ξηρά μαλλιά, καθώς και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων.
Πώς θα τον καταναλώσετε
Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον τρώτε σε αλεσμένη μορφή, καθώς έτσι είναι πιο εύπεπτος, αλλά και πολύ πιο χρηστικός στα καθημερινά γεύματα.
Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, που μπορείτε να προσθέσετε σε χυμούς, σούπες, γιαούρτι, δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών.
onme.gr