ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μην τιμωρήσετε την αποταμίευση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μην τιμωρήσετε την αποταμίευση
Για να βράσουμε ένα αυγό, χρειαζόμαστε.
Κατσαρολάκι,
Νερό.
Γκαζιέρα ή ηλεκτρικό μάτι.
Πετρέλαιο και σπίρτα, ή ηλεκτρισμό.
Αλάτι.
Το αυγό ? Πού είναι το αυγό ?????
Εάν δεν έχουμε αυγό, τι θα βράσουμε ?
Εάν τα λεφτά δεν φτάνουν, τι θα αποταμιεύσουμε ?
    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας διαχρονικά είναι πως δαπανά περισσότερα απ' όσα παράγει. Δεν χρειάζονται λοιπόν φορολογικά μέτρα που θα εντείνουν το πρόβλημα.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η τελική πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο οικονομικών προς τους θεσμούς συνδέει το ύψος του ετήσιου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων με τις αποδείξεις που θα πρέπει να συγκεντρώσουν για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.
    Οσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους.
    Οσοι έχουν από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος και όσοι συγκεντρώνουν πάνω από 20.000 ευρώ ίσες με το 40% σύμφωνα με το δημοσίευμα.
    Ομως, είναι πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ως προς τα ανωτέρω στη τελική απόφαση.
    Επίσης, θα πρέπει να διευκρινισθούν σημαντικά σημεία, π.χ. ποιες δαπάνες επιτρέπονταιαν μιλάμε για μικτό εισόδημα κ.τ.λ.
    Επομένως, η τελική πρόταση δεν είναι γνωστή για να κριθεί.
    Παρ' όλα αυτά θεωρούμε υψηλό το ποσοστό του 40% για ετήσια εισοδήματα της τάξης των 20 χιλ. ευρώ και άνω.
    Κι αυτό γιατί είναι γνωστό πως τα χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν όλο ή ένα πολύ μεγάλο μέρος του για τις βασικές ανάγκες τους, π.χ. για φαγητόένδυσηΔΕΚΟ κ.τ.λ.
    Αντίθετα, όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο, συνήθως, οι συγκεκριμένες δαπάνες περιορίζονται ως ποσοστό και αυξάνεται η αποταμίευση.
    Ανεβάζοντας λοιπόν το ποσοστό των αποδείξεων επί του εισοδήματος, το κράτος αυξάνει τα κίνητρα για κατανάλωση αντί για αποταμίευση.
    Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές αν αναλογισθεί κάποιος δυο τινά.
    Πρώτον, ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης κατευθύνεται σε εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, διογκώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
    Δεύτερον, μειώνεται η εθνική αποταμίευση που είναι απαραίτητη για τις επενδύσεις.
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπήη καθαρή εθνική αποταμίευση στην Ελλάδα είναι αρνητική και εκτιμάται σεμείον 14,4 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 14,9 δισ. το 2015 και 16,1 δισ. το 2014.
    Αξίζει να σημειωθεί πως είναι o κρατικός τομέας που επιβάρυνε δυσανάλογα σε σχέση με τον ιδιωτικό την καθαρή εθνική αποταμίευση από την αρχή της κρίσης το 2009.
    Εξαίρεση αποτέλεσε το έτος 2013 που η ιδιωτική πρωτοβουλία εμφάνισε μεγαλύτερο έλλειμμα αποταμίευσης σε σχέση με εκείνο της γενικής κυβέρνηση.
    Επανερχόμενοι λοιπόν στο θέμα και έχοντας κατά νου ότι θα πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση για τις αποδείξεις ώστε να βγάλουμε καλύτερα συμπεράσματα, ένα πράγμα μπορούμε να πούμε.
    Καλό θα ήταν να αποφευχθούν λάθη με τα ποσοστά των αποδείξεων επι του δηλωθέντος εισοδήματος που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποταμίευση.

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου