ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Τρόικα – Κυβέρνηση: Τελευταίος γύρος με μήνυμα Σαμαρά

Μετά από 6 μήνες δυστοκίας

13/03/2014
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να στέλνει, μέσω συνεργατών του, το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις εξαγγελίες του για τον τρόπο διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος (ένστολοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αδύναμες κοινωνικές ομάδες) επαναλαμβάνονται σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο των Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. 


Τυπικά, υπάρχει το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που επέβαλε το Eurogroup, που έδωσε εντολή για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να σταθεί δυνατόν να ανάψει το πράσινο φως για τη δόση, μέσω τηλεδιάσκεψης και πριν εκπνεύσει ο Μάρτιος.

Με δεδομένο ότι συζητήσεις διαρκούν από την 22α Σεπτεμβρίου 2013, όλα συνηγορούν στην άποψη ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή όσον αφορά στην αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Μάιο και επομένως πράγματι πρέπει να βρισκόμαστε στο τέλος του «Μαραθωνίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών κ. Στουρνάρας, κατά την αναχώρησή του προχθές από τις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες», καθώς παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (όπως η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είναι γνωστό, από την πλευρά της τρόικας ανέκυψαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις, όπως αυτή για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος και το πού θα διανεμηθεί αυτό (ζητούν να υπερκαλυφθεί πρώτα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και να υπάρχει και αναπτυξιακή χροιά στο μέρισμα), για τα εργασιακά (κατάργηση τριετιών, lock out, απεργίες), για τα μισθολογικά στο Δημόσιο (εξορθολογισμός των πρόσθετων αποδοχών, όπως οδοιπορικά και εκτός έδρας) και άλλα.

Επίσης, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, να λειτουργήσει δοκιμαστικά, έως το τέλος του 2014, το νέο σχήμα με τον κυρίαρχο ρόλο του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, αποτελούν «κόκκινες γραμμές».

Εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, θα δοθεί (εντός του Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεδιάσκεψης) η έγκριση για τη δόση, με τον κ. Στουρνάρα να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τον Μάιο (σ.σ. υπάρχουν λήξεις ομολόγων ύψους 9,8 δισ. ευρώ) θα έχουμε τα λεφτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου