ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Καλλιεργήστε μόνοι σας τζίντζερ

ΠΗΓΗ :  "   pentapostagma.gr    " 

Posted: March 12, 2014 at 7:39 pm
ρίζες-τζίντζερ-καλλιεργήστε-μόνοι-σαςTo τζίντζερ γνωστό και ως Zingiber officinale είναι ένα πολύ ωφέλιμο βότανο που μπορείτε να καλλιεργήσετε με ευκολία. Η αρχή είναι επίσης εύκολη, καθώς μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε πιπερόριζα σε οποιοδήποτε μανάβικο ή σούπερ-μάρκετ.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στο τροπικό τζίντζερ με τους χρωματιστούς ανθούς, αλλά στην πιπερόριζα που χρησιμοποιείται π.χ. στο μελόψωμο. Εάν προχωρήσετε στην καλλιέργειά του μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο.
Εάν μπορέσετε να βρείτε βιολογική πιπερόριζα που σχηματίζει βλαστούς (σ.σ. pentapostagma.gr – eye buds) τότε θα έχετε τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε το δικό σας φυτό ginger…συντομότερα από ότι ίσως και εσείς θα νομίζατε!
ρίζες-τζίντζερ-καλλιεργήστε-μόνοι-σας-2

Παρόλο που είναι εύκολο να καλλιεργήσετε ginger σε γλάστρα ή στον κήπο σας, εντούτοις η επιτυχία κρίνεται από ορισμένες προϋποθέσεις:
  • Θα χρειαστεί θερμότητα
  • Απαιτείται μερική σκίαση
  • Τo ginger χρειάζεται υγρασία και πλούσιο χώμα.
Αν μπορέσετε να παρέχετε και τα τρία, τότε θα είστε έτοιμοι να καλλιεργήσετε την δική σας πιπερόριζα!!
Διαδικασία
Βρείτε και αγοράστε μία πιπερόριζα (ρίζωμα) στο κατάστημα της αρεσκείας σας. Εξετάστε για τον σχηματισμό βλαστών.
Προτιμήστε ένα βιολογικό ρίζωμα καθώς οι μη-βιολογικές ρίζες ενδέχεται να έχουν υποστεί «παρεμβάσεις» μέσω αναστολέων ανάπτυξης. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικό ρίζωμα αγοράστε μη-βιολογικό και δοκιμάστε, εάν και οι πιθανότητες να επιτύχετε είναι ούτως ή άλλως μεγάλες!
Εάν έχετε μία μεγάλη ρίζα με αρκετούς βλαστούς, τότε μπορείτε να σπάσετε τη ρίζα σε αρκετά κομμάτια. Εάν το κάθε κομμάτι έχει βλαστό, τότε μπορείτε να φυτέψετε όλα τα κομμάτια – μία πολλαπλή καλλιέργεια.
Σκάψτε το σημείο που θέλετε να φυτέψετε την πιπερόριζα στον κήπο σας, ή χρησιμοποιήστε ένα καλό μίγμα φύτευσης και γεμίστε περίπου ως το τέρμα τη γλάστρα σας. Φυτέψτε το ginger μερικά μόλις εκατοστά κάτω από το χώμα, διασφαλίζοντας ότι οι βλαστοί «στρέφονται» προς τα πάνω.
ρίζες-τζίντζερ-καλλιεργήστε-μόνοι-σας-3Καλύψτε τη ρίζα και ποτίστε.
Μία γλάστρα διαμέτρου 30 εκατοστών μπορεί πιθανότατα να «χωρέσει» δύο ρίζες, ενώ ακόμη μεγαλύτερες – κεραμικές ίσως – γλάστρες μπορεί να χωρέσουν ακόμη μία ή δύο.
Διασφαλίστε ότι τα ριζώματά σας διαθέτουν την απαραίτητη υγρασία, δίχως να δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ηλίου και τα «χτυπήματα» του ανέμου.
Σε σύγκριση με έτερα βότανα, τα φυτά τζίντζερ καλλιεργούνται σε βραδύτερους ρυθμούς. Τελικώς ενδέχεται να φθάσουν σε ύψος 60 εκατοστών εάν καλλιεργηθούν σε γλάστρα ή σε ύψος 60 ή/και 91 εκατοστών εάν φυτευτούν στον κήπο σας.
ρίζες-τζίντζερ-καλλιεργήστε-μόνοι-σας-4
Καλή σας επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου