ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Πώς να καλλιεργήσετε ανανά στο εσωτερικό του σπιτιού σας

ΠΗΓΗ :   "      pentapostagma.gr      "

Posted: March 9, 2014 at 6:47 pm, Last Updated: March 9, 2014 at 7:55 pm
ανανάς-καλλιέργειαΟ ανανάς είναι ένα μοναδικό και εξωτικό τροπικό φρούτο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε προσαρμοσμένες και ελεγχόμενες «κλιματικές» συνθήκες. Το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να επιτύχετε «γερές ρίζες» για τη νέα σας καλλιέργεια.
Το μέγεθος, φυσικά, δεν θα είναι ίδιο με αυτό των τροπικών δέντρων της Hawaii, αλλά οι ακόλουθες πληροφορίες θα σας καταστήσουν ικανούς να καλλιεργήσετε έναν υγιή και ελκυστικό ανανά εντός της οικίας σας. Μπορείτε, ακόμη, να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να συμμετάσχουν σε αυτό το διασκεδαστικό project!!

Έχοντας υπομονή, μπορείτε να καταφέρετε ακόμη και να καρποφορήσει ανανάς-φρούτο από το φυτό που καλλιεργήσατε. Ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου δύο με τρία χρόνια, αν και για ορισμένα φυτά θα είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να «παράγουν» νέα φρούτα. 
Για να καλλιεργήσετε ανανάδες πλήρους μεγέθους, το φυτό θα πρέπει τελικώς να φθάσει σε μέγεθος 1,82 μέτρων σε μήκος και σε ύψος. Όμως, μπορείτε να επιλέξετε να καλλιεργήσετε ανανά ως φυτό εσωτερικού χώρου – επιτυγχάνοντας ακόμη και την καρποφορία ενός μικρού σε μέγεθος φρούτου δίχως να καλύπτετε πολύ μεγάλο μέρος από τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού σας!
Βήμα 1: Επιλέξτε τον Κατάλληλο Ανανά
Από το μανάβικο της γειτονιάς σας, επιλέξτε έναν ώριμο ανανά που διαθέτει υγιή, καλοδιατηρημένα, πράσινα φύλλα (όχι κίτρινου ή καφέ χρώματος) και το χρώμα του καρπού να είναι χρυσαφί καφέ (όχι πολύ πρασινωπό). Προτείνεται να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε δύο ανανάδες ταυτόχρονα, στην περίπτωση που ένας από τους δύο καρπούς δεν καρποφορήσει επιτυχώς. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον υγιέστερο ανανά από τους δύο ώστε να συνεχίσετε να τον καλλιεργείτε στο πλήρες (επιθυμητό) μέγεθος.
Ελέγξτε την βάση των φύλλων για μικρά στίγματα γκρί χρώματος, που υποδεικνύουν ότι ο καρπός έχει προσβληθεί από έντομα. Αν ανακαλύψετε τέτοια στίγματα, η κορυφή του καρπού θα πρέπει να πεταχθεί, και θα πρέπει να επιλέξετε οπωσδήποτε καρπό που δεν έχει προσβληθεί από έντομα. Επιλέξτε έναν ώριμο καρπό, αλλά όχι πολύ ώριμο. Ελέγξτε την ωριμότητα του καρπού τραβώντας με απαλή κίνηση ένα φύλλο. Εάν το φύλλο αποκολληθεί με ευκολία, τότε το φρούτο είναι «παραγινωμένο».
Βήμα 2 – Προετοιμάστε την Κορυφή του Φρούτου 
Κρατήστε σφιχτά τα φύλλα που βρίσκονται στην κορυφή του φρούτου και στρίψτε τα με δύναμη έως ότου αποκολληθούν. Εάν κόψετε την κορυφή θα πρέπει να απομακρύνετε όποια ποσότητα σάρκας φρούτου έχει απομείνει, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να σαπίσει ολόκληρο το φυτό. Έπειτα από το προσεκτικό «κούρεμα» της σάρκας κόψτε προσεκτικά μικρά οριζόντια τμήματα από τη βάση της κορυφής έως ότου μπορέσετε να διακρίνετε «τα σημάδια των ριζών» (σ.σ. pentapostagma.gr – root buds), που διακρίνονται ως μικρές κουκκίδες ή κύκλοι στην επίπεδη επιφάνεια που έχετε κόψει.
ανανάς-καλλιέργεια-2
ανανάς-καλλιέργεια-3
ανανάς-καλλιέργεια-4
Στη συνέχεια, αφαιρέστε μερικά από τα κατώτερα φύλλα, εκθέτοντας περίπου μια ίντσα της βάσης της κορυφής (ο μίσχος θα ριζώσει, αλλά τα φύλλα θα σαπίσουν).
Τα φύλλα θα αποκολληθούν ως σπιράλ. Οι μικρές ανωμαλίες καφέ χρώματος κάτω από τις ουλές των φύλλων είναι οι πρωτογενείς ρίζες (μικρές ρίζες που είναι έτοιμες να αυξηθούν) και μπορεί ακόμη και να υπάρχουν μερικές κοντές ρίζες στη βάση της κορυφής. Πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσετε βλάβη σε αυτές τις πρωταρχικές ρίζες.
Βήμα 3 – Αναπτύξτε τις ρίζες του φυτού από τη βάση της κορυφής
Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι, αυτός είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικό. Τοποθετήστε την κορυφή σε ένα καθαρό ποτήρι νερό και αλλάζετε το νερό πολύ τακτικά, κάθε λίγες ημέρες. Τοποθετήστε την κορυφή μακριά από οποιεσδήποτε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας (κλιματιστικά ή παράθυρα που βλέπουν σε ήλιο). Σε τρείς εβδομάδες θα δείτε να αναπτύσσεται μία υγιής ρίζα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και ένα γυαλί σκούρου χρώματος, ώστε να επιτύχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και τις δύο εναλλακτικές ώστε να συγκρίνετε από μόνοι σας!
φυτέψτε-την-κορυφή-ανανά-1
φυτέψτε-την-κορυφή-ανανά-2
Βήμα Τέταρτο – Φυτέψτε την κορυφή 
Μόλις εμφανιστούν οι ρίζες, φυτέψτε τον ανανά σε μία γλάστρα χώματος γρήγορης αποστράγγισης αναμεμειγμένη με ένα τρίτο περλίτη. Ένα πορώδες πήλινο δοχείο οκτώ ιντσών με την αποστράγγιση στο κάτω μέρος είναι ιδανικό. Απλώστε περίπου δύο ίντσες πέτρες στο κάτω μέρος της γλάστρας πριν από την τοποθέτηση της κορυφής στο μίγμα χώματος/περλίτη.
Το πρώτο βήμα είναι να καλύψετε την τρύπα αποστράγγισης με το θραύσμα κεραμικής. Δεύτερον, τοποθετήστε ένα στρώμα από πέτρες και συμπληρώστε με ένα το μίγμα χώματος και περλίτη. Τέλος, φυτέψτε τη βάση και ποτίστε την καλά πριν από την τοποθέτησή του σε ένα παράθυρο ή κάποιο άλλο ηλιόλουστο μέρος.
ανανάς-καλλιέργεια-5
ανανάς-καλλιέργεια-6
ανανάς-καλλιέργεια-7
Βήμα Πέμπτο – Αναφύτευση του Ανανά
Φυτέψτε τον ανανά σε μία πορώδη γλάστρα δώδεκα ιντσών υψηλής αποστράγγισης όπως οι γλάστρες των κάκτων. . Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η αποστράγγιση είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς οι ανανάδες δεν προτιμούν την «υγρασία». Παρέχετε την αποστράγγιση τοποθετώντας ένα καμπύλο κομμάτι σπασμένης κατσαρόλας πάνω από την τρύπα στο κάτω μέρος της γλάστρας.
Πάνω από αυτό, προσθέστε περίπου μισή ίντσα από χοντρό χαλίκι ή μικρές πέτρες, και στη συνέχεια προσθέστε χώμα μέχρι μια ίντσα από την κορυφή, κτυπώντας ελαφρά και απαλά κάτω από το χώμα για να «στερεωθεί»
ανανάς-καλλιέργεια-9
ανανάς-καλλιέργεια-8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου