ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 5.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 25-66 ΕΤΩΝ

06/10/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Στη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στοχεύει νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού επιχορήγησης επιχειρήσεων αρχίζει στις 7 Οκτωβρίου και αφορά θέσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον οποίο έχουν προβλεφθείανάλογες πιστώσεις. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 27.000.000ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr).
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης είναι η έκδοση κωδικού πρόσβασης (κλειδαρίθμου) στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι επιχειρήσεις παραλαμβάνουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν κλειδάριθμο τότε θα πρέπει να επισκεφτούντην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν τα κάτωθι δικαιολογητικά για την έκδοση κλειδαρίθμου προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την υπαγωγή στο ανωτέρω πρόγραμμα:
1) Οι ατομικές επιχειρήσεις τη Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος
2) Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης. Η διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε., ΕΠΕ κλπ).
Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας.
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι οι οποίοι:
  • Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ 2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
  • Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας
  • Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26έτος και το 67 έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα.
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους δώδεκα (12) μήνες.
Η πρόσκληση
Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά στην εφαρμογή του συστήματος επιταγών κατάρτισης (training voucher), όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους .
Πρόκειται για το μοντέλο παροχής υπηρεσιών κατάρτισης, σύμφωνα με το οποίο ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, σύμφωνα με τις ανάγκες του, το πρόγραμμα κατάρτισης και τον πάροχο κατάρτισης που το παρέχει, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορείς παροχής της κατάρτισης έχουν πιστοποιηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.).
Το πρόγραμμα κατάρτισης
Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει:

α) το θεωρητικό μέρος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης των ωφελουμένων, σε προσδιορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες, συνολικής διάρκειας 100 ωρών και

β)την πρακτική άσκηση των ωφελουμένων, η οποία θα είναι διάρκειας 300 ωρών

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) ανέρχεται σε 400 ώρες.
Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη.
Σκοπός της δράσης
Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία ευκαιριών για την είσοδο ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής τους και της παροχής ικανών επαγγελματικών δεξιοτήτων και κατευθύνσεων,οι οποίες θα συνδέονται με την αγορά εργασίας και ειδικότερα με κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, και οι οποίες θα ενισχύσουν τόσο την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων ανέργων όσο και την ανταγωνιστικότητα γενικότερα.
Η δράση διασφαλίζει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ένταξης των ωφελουμένων ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης και βελτίωσης των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων, με παράλληλη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασιακού περιβάλλοντος, της δυνατότητας πιστοποίησης των επαγγελματικών τους προσόντων και την προσαρμογή των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων στις πραγματικές ανάγκες κλάδων αναπτυξιακής προτεραιότητας της οικονομίας.
Αντικείμενο της δράσης
Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους ηλικίας από 29 ετών μέχρι 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, οι οποίες περιλαμβάνουν:
i.
1)Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης των ωφελουμένων διάρκειας 100 ωρών
2)Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων διάρκειας 300 ωρών σε επιχειρήσεις ή φορείς του ιδιωτικού τομέα (αποκλείεται η συμμετοχήτων επιχειρήσεων Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών & τυχερών παιγνίων), που θα επιλεγούν από τους παρόχους κατάρτισης, βάσει της στατιστικής ταξινόμησης της οικονομικής δραστηριότητας (ΣΤΑΚΟΔ). Σύνολο ωρών κατάρτισης 400 ώρες.
ii.
Υποβολή Αιτήσεων: στην ιστοσελίδα: www.voucher.gov.grυ)
Άνεργοι: Από 10-10- 2014 έως την 31-10-2014
Πάροχοι εκπαίδευσης: Από 20-10-2014 έως την 10-11-2014
Πληροφορίες
Το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης διατίθεται μέσω του Διαδικτύου στην ειδική ιστοσελίδα της δράσης http://www.voucher.gov.gr και δεν παρέχεται σε έντυπη μορφή.
Για την προβολή της δράσης, ο Ο.Α.Ε.Δ θα ααναρτήσει επίσης την πρόσκληση στην ιστοσελίδα του http://www.oaed.gr
και θα αναλάβει ενέργειες πληροφόρησης των ενδιαφερομένων.
Ενημέρωση από την ειδική ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr
Όλη η ενημέρωση των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν στη δράση, αλλά και αυτών που θα επιλεγούν και θα συμμετέχουν σε αυτήν, παρέχεται από τον Ο.Α.Ε.Δ, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας των επιταγών κατάρτισης (training voucher) http://www.voucher.gov.gr
Άλλα Ανοιχτά Προγράμματα
Στο κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύουμε ανοιχτά προγράμματα Απασχόλησης για Επιχειρήσεις – Εργοδότες (Δικαιούχοι) και για Άνεργους / Εργαζόμενους (Ωφελούμενοι)
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων ΤοπΣΑ - ΤοπΕΚΟ»: Ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών, του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε.
  • Ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (ΟΑΕΔ ΛΑΕΚ)
1)Ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας»:Ανοιχτό ως προς την υποβολή αιτήσεων.
Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών A.Τ.Ε.Ι. – AΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ): Συνεχώς ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων νέων που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών» ή «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών στον κλάδο του τουρισμού».
Blog:marina anastas.kourbela

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου