ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Άνοιξε τις πύλες του ο πρώτος «ζωολογικός κήπος» μικροβίων στον κόσμο

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma   " 

Posted: Οκτωβρίου 5, 2014 at 12:02 μμ, Last Updated: 
ο-πρώτος-ζωολογικός-κήπος-μικροβίων
Ο πρώτος «διαδραστικός ζωολογικός κήπος μικροβίων» άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Τρίτη στην πόλη Amsterdam της Ολλανδίας, επιχειρώντας να αυξήσει τις γνώσεις του κοινού για τα μικροσκοπικά αυτά πλάσματα.

Τα μικρόβια, πρέπει να σημειωθεί, ότι αποτελούν τα δύο τρίτα όλων των ζωντανών οργανισμών και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Πλανήτη μας.
Το κόστος του καινοτόμου «ζωολογικού κήπου» ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει λάβει την ονομασία Μουσείο Micropia. Βρίσκεται πλησίον του Βασιλικού Ζωολογικού Κήπου Artis του Amsterdam.
Ο Διευθυντής του Μουσείο Micropia ανέφερε ότι η ιδέα για την έκθεση μίας γκάμας ζωντανών μικροβίων σε ένα καινοτόμο «μικρο-ζωολογικό κήπο» ανέκυψε 12 χρόνια πριν.
“Οι ζωολογικοί κήποι έχουν παραδοσιακά την τάση να εμφανίζουν μόλις ένα μικρό τμήμα της φύσης, και πιο συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα ζώα”, δήλωσε ο Haig Balian προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
“Αυτό που θέλουμε εμείς, σήμερα, είναι να εκθέσουμε τη μικρο-φύση”, δήλωσε ο  Balian, ο οποίος θεωρεί ότι η σημαντικότητα των μικροβίων στην καθημερινή μας ζωή πολύ συχνά υποτιμάται.
Ο Ολλανδός επιστήμονας Antonie van Leeuwenhoek ήταν αυτός που παρατήρησε για πρώτη φορά τα μικροσκοπικά πλάσματα κατά τον 17ο αιώνα.
Τα μικρόβια συχνά συνδυάζονται με τις ασθένειες, μέσω των ιών, των βακτηρίων και των μυκήτων αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικά για την επιβίωσή μας και αναμένεται να επιτελέσουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο για την ανθρωπότητα και το μέλλον της γης, υπογράμμισε ο Balian.
“Τα μικρόβια είναι παντού. Για αυτόν τον λόγο χρειάζονται μικροβιολόγοι που θα μπορούν να εργάζονται σε κάθε τομέα: σε νοσοκομεία, σε μονάδες παραγωγής τροφίμων – στα ελαιουργεία, καθώς και στις βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων, παραδείγματος χάριν”, δήλωσε ο Balian.
Τα μικρόβια χρησιμοποιούνται ήδη για την παραγωγή βιοκαυσίμων, συντελούν στην ανάπτυξη νέων τύπων αντιβιοτικών και συνεισφέρουν στην αύξηση της απόδοσης της εσοδείας των καλλιεργειών.
Πειραματικές μελέτες έχουν καταδείξει την μελλοντική πιθανή συνεισφορά των μικροβίων: από την παραγωγή ηλεκτρισμού, ως την θεραπεία του καρκίνου.
“Εάν αφήσουμε την επιστήμη της μικροβιολογίας μόνο σε μερικούς ειδικούς, δεν θα αναπτυχθεί ποτέ το ενδιαφέρον για αυτή την επιστήμη”, αναφέρει ο διευθυντής του καινοτόμου μουσείου.
Κάθε ανθρώπινος ενήλικος οργανισμός «κουβαλάει» περίπου 1,5 κιλό μικροβίων, και δίχως αυτά θα πεθαίναμε.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου