Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έκανε σήμερα έκκληση προς τις ελληνικές αρχές, αλλά σε όλη την Ευρώπη να λύσουν το θέμα των προσφύγων που τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα ενδημικής κρίσης.

Οι εκπρόσωποι του Οργανισμού έκαναν λόγο για «απόλυτο χάος» που επικρατεί στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται καθημερινά τους πρόσφυγες από τη Συριά και από άλλες γειτονικές χώρες. Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών και προέδρευσε σύσκεψης που είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της αυξημένης ροής μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε με τη σειρά του σήμα «SOS» για την κατάσταση και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες περιμένουν στην Τουρκία για να περάσουν στην Ευρώπη, κυρίως, μέσω Ελλάδας.
Η φωτογραφική αποτύπωση του φαινομένου, έτσι παρουσιάστηκε σήμερα στον Guardian, είναι αν μη τι άλλο ενδεικτική. Οι φωτογράφοι Eloisa d’Orsi, Loris Savino βρέθηκαν στη Λέσβο και κατέγραψαν όλες τις αγωνιώδεις προσπάθειες των προσφύγων να προσεγγίσουν το νησί, αλλά και τις πρώτες βοήθειες που τους προσφέρουν οι αρχές του νησιού. Οι φωτογραφίες, οι περισσότερες εξ αυτών είναι νυχτερινές λήψεις, δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με ευχολόγια ή με πολιτικές αποφάσεις που δεν θα έχουν πρακτικό αντίκρυσμα.









iefimerida