ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Το πολυνομοσχέδιο έφερε τη δόση-μαμούθ

Με έμφαση στην τήρηση του προγράμματος

02/04/2014
Καλά νέα για την Ελλάδα επεφύλασσε η χθεσινή πρωταπριλιά, με το Eurogroup να εγκρίνει τη δόση των 8,3 δις ευρώ, ζητώντας ταυτόχρονα, να εφαρμοστεί πιστά το υφιστάμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και παραπέμποντας τη συζήτηση για την ανάγκη ή όχι ενός νέου δανείου στον επόμενο έλεγχο από την τρόικα, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει το καλοκαίρι.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το τέλος των εργασιών του Eurogroup, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε ο τέταρτος έλεγχος της τρόικας και υπάρχει θετικό αποτέλεσμα», ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα λάβει ποσό 8,3 δις ευρώ σε 3 δόσεις.

Όπως ανέφερε, η πρώτη δόση (ύψους 6,3 δις ευρώ) θα δοθεί στα τέλη Απριλίου, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που έχει η Ελλάδα τον Μάιο σε λήξεις ομολόγων.
Στη συνέχεια, θα υπάρξουν άλλες δύο δόσεις (1 δις ευρώ η κάθε μια), οι οποίες θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση.
Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:
- Για την πρώτη δόση: Πλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου προς τη χώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην λάβει άλλο δάνειο και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να μοιραστεί αυτή την αισιοδοξία. Είπε, ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την τρόικα ότι το Πρόγραμμα είναι χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες.
Πρόσθεσε, όμως, ότι τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα και το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο.
Σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά αυτό το σχέδιο.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος, Όλι Ρεν, αναγνώρισε, όπως, είπε, τις προσπάθειες των Ελλήνων τα τελευταία τέσσερα χρόνια και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο επόμενος έλεγχος «θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα χρειαστεί να φτάσουν τα Χριστούγεννα, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι μία πολύ ωραία πόλη». Επίσης, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και αναμένεται να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να αυξηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Για να γίνει αυτό, όμως, επισήμανε, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και να διατηρηθούν τα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που υπέφερε πολλά, αλλά βλέπει τώρα τα πρώτα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι «ο πόνος ήταν πολύς, αλλά αποδίδει». Πρόσθεσε, ότι απαιτούνται και άλλες μεταρρυθμίσεις και η πλήρης εφαρμογή τους, για να μην ανατραπεί η πρόοδος που υπάρχει.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος για την εκταμίευση των 8,3 δις ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.
Σημειώνεται, ότι, σχετικά με το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο μετά την ψήφισή του, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή από την τρόικα, αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν περιμένω σημαντικές αλλαγές».
Το Ρόιτερ’ς για την επιστροφή στις αγορές

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει, ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.
Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος της ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή της σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει το Ρόιτερς.
«Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% - δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ. Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής», αναφέρεται στην ανάλυση.
Από το 1997 που η Μογγολία έγινε η πρώτη χώρα που αναδιάρθρωσε τα κρατικά ομόλογά της, η μέση διάρκεια επιστροφής στις αγορές για τις χώρες ήταν 4,5 έτη, ενώ σχεδόν οι μισές από αυτές παραμένουν ακόμη αποκλεισμένες, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι χώρες που έχουν επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, ο μέσος χρόνος επιστροφής ήταν 3,3 έτη. Ένας αριθμός 34 χωρών αναδιάρθρωσαν τα ομόλογά τους στα 17 χρόνια που πέρασαν από το 1997, ενώ προηγουμένως οι χώρες επαναδιαπραγματεύονταν μόνο δάνεια.
Όταν αναδιάρθρωσε το χρέος της, η Ελλάδα αντάλλαξε τα παλαιά ομόλογά της με φθηνότερα νέα ομόλογα που λήγουν στα επόμενα 10 έως 30 έτη και η εκτίμηση του κόστους δανεισμού της χώρας για πενταετή ομόλογα είναι δύσκολη, σημειώνει το Ρόιτερ.
Η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε τριετή ομόλογα πριν από δύο εβδομάδες με απόδοση περίπου 5%. Αν ληφθεί αυτή ως βάση και υπάρξει κάποια προσαύξηση λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας (των πενταετών ομολόγων) και του χαμηλότερου αξιόχρεου της Ελλάδας, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανεισθεί με 6% έως 6,5% -όσο ή λιγότερο είναι οι αποδόσεις των 10ετών και 30ετών ομολόγων της στη δευτερογενή αγορά- εκτιμά η επικεφαλής για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της εταιρείας Natixis Ίζαμπελ Σάνσον.
Ο Φάντι Ζάχερ, επικεφαλής στη διεύθυνση ομολόγων και συναλλάγματος της εταιρείας Kleinwort Benson θεωρεί ότι το κόστος θα είναι τουλάχιστον 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) υψηλότερο από της Ιταλίας ή περίπου 5% έως 6%.
Τα στελέχη αυτά δήλωσαν ότι δεν θα αγόραζαν τα ελληνικά ομόλογα στην τιμή αυτήν, καθώς θεωρούν ότι το βάρος του χρέους της ύψους 170% του ΑΕΠ εξακολουθεί να θέτει σημαντικούς κινδύνους για την αποπληρωμή τους. Ωστόσο, οι αισιόδοξοι αναφέρουν ότι η ύπαρξη ζήτησης για το ομόλογο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ενάρετο κύκλο.
Ο Χανς Χιούμς, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία Greylock Capital, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού αναμένεται να είναι μόνο 25 μονάδες βάσης υψηλότερο από της Πορτογαλίας ή περίπου 3,25%. Στην αρχή, το υψηλό κόστος δανεισμού δεν είναι πάντα αποτρεπτικός παράγοντας για την έκδοση ομολόγων, καθώς η απόδειξη της ικανότητας πρόσβασης στις αγορές έχει θεμελιώδη σημασία.
Όταν η Ιρλανδία επανήλθε στις αγορές, μετά τον αποκλεισμό της για δύο χρόνια, εξέδωσε το 2012 πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 5,9%. Η ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, λειτούργησε ως καταλύτης για περαιτέρω μειώσεις των αποδόσεων και τώρα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με απόδοση περίπου 1,65%.
Η Πορτογαλία επανήλθε στις αγορές πέρυσι, μετά από αντίστοιχη αποχή, με μία πενταετή έκδοση στο 4,9%, ενώ τώρα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με απόδοση 3%.
«Ασφαλώς, το κόστος είναι λίγο υψηλότερο, όταν εισέρχεσαι στην αγορά, αλλά όσο γρηγορότερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο κ. Χιουμς, ο οποίος πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος προς τους ιδιώτες είναι τόσο μικρό σε σύγκριση με το χρέος προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε δεν έχει νόημα ένα ακόμη «κούρεμα» των ιδιωτών επενδυτών.
Δεν χρειάζεται νέα βοήθεια

Την άποψη πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ακόμη πακέτο βοήθειας και ο ίδιος ελπίζει ότι αυτό θα ισχύει και στο μέλλον, «αλλά θα δούμε πόσο πραγματικά αποτελεσματικές θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα» διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, πριν από τη χθεσινή έναρξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) από την ελληνική πρωτεύουσα.
Ο ίδιος υπενθύμισε στις δηλώσεις του ότι για πρώτη φορά η τρόικα ενημέρωσε για ένα πρωτογενές πλεόνασμα από την πλευρά της Αθήνας και ότι το 2014 θα υπάρξει για πρώτη φορά ανάπτυξη και όλα αυτά, όπως παρατήρησε, είναι «καλά νέα».
Από την άλλη πλευρά, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει να τηρηθούν οι αυστηροί όροι για την εκταμίευση της βοήθειας, όπως για παράδειγμα οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν συμφωνηθεί αλλά θα πρέπει και να εφαρμοστούν, ενώ και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι Έλληνες, είπε, έχουν μείνει πίσω.
Ταυτόχρονα ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι αρκετά πράγματα έχουν υλοποιηθεί, σημειώνοντας πως για αυτό όταν πληρούνται οι όροι υπάρχει και πάλι χρήμα.
Δήλωση Στουρνάρα

Θέματα που συνδέονται με τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, θα συζητηθούν πρωτίστως στο Ecofin, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Ecofin Γιάννης Στουρνάρας, πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το Bruegel (οικονομικό think tank με έδρα τις Βρυξέλλες) να καταρτίσει ένα κείμενο έρευνας, το οποίο συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Τα τρία θέματα που ετέθησαν, είναι:
-Οι οικονομικές προβλέψεις, οι αναπτυξιακές προοπτικές και η οικονομική σταθερότητα στην ΕΕ.
- Η χρηματοδότηση της οικονομίας η οποία βασίζεται σε κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανακοίνωσή της, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτή η ανακοίνωση βασίζεται σε συστάσεις της έκθεσης της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, οι εκπρόσωποι της οποίας, επίσης, θα συμμετάσχουν στη συζήτηση.
- Η προετοιμασία της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς και της εαρινής Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20.
Στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ecofin, θα συζητηθούν η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η τραπεζική ένωση.
Η ελληνική Προεδρία πέτυχε πολιτική συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ στις 27/03/2014 και επιτρέπει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυτήν τη νομοθετική πρόταση στην Ολομέλειά του πριν λήξει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, έτσι ώστε ο Κανονισμός να μπορέσει στη συνέχεια να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο. «Με δεδομένες αυτές τις θετικές εξελίξεις προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συζήτηση όσον αφορά την εφαρμογή του Κανονισμού για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών» είπε ο υπουργός.
Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκεται και η συνεχιζόμενη διαδικασία εφαρμογής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας Τραπεζών (SSM). Οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα μετά την παρουσίαση της επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM. Ο κ. Στουρνάρας έκανε αναφορά και στη διοργάνωση της 13ης κοινής συνάντησης Ecofin/FEMIP (Μηχανισμός Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης), που αποτελεί συνδιοργάνωση της ελληνικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Η στρατηγική της ΕΤΕπ για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020 θα αποτελέσει επίσης θέμα συζήτησης. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους αποτελεί κοινό στόχο και της ΕΕ και της Μεσογείου, τόνισε ο υπουργός.
Χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ μετά το τέλος των συναντήσεων, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο δείπνο του Ecofin, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δηλώσεις Σαμαρά
Πιο ενωμένη από ποτέ βγήκε η Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης προς του Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τόνισε η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει.
«Μετατρέψαμε μια οδυνηρή κρίση σε ευκαιρία,μια δοκιμασία σε εφαλτήριο ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε ότι έχουμε προβλήματα αλλά γινόμαστε δυνατότεροι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Η αλληλεγγύη αποδείχθηκε ισχυρότερη από ό,τι οι «γυμνοί» αριθμοί, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Αλλά, όπως σημείωσε, υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης!
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα ηθικό δίδαγμα που προέκυψε από αυτή την κρίση και αυτό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι εταίροι μας, μας βοήθησαν πράγματι.
«Μια Ενωμένη Ευρώπη, σαν μια δέσμη από κράτη που συγκρατούνται σταθερά μεταξύ τους με την κοινή δημοκρατική τους συνείδηση ​​και με τη μεταξύ τους αλληλεγγύη μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση» είπε.
Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη λέγοντας πως ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, ακόμη και όταν πολεμούσαν μεταξύ τους πάντα προστάτευαν την Ακρόπολη.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στον «βάνδαλο» Τόμας Μπρους, τον κόμη του Έλγιν, που αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών.

ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου