ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΝΥΧΙΔΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΘΕΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ


ΠΗΓΗ : "   pentapostagma    " 


Χορός Ιεροψαλτών ΕυβοίαςΤην Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 6.30 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, αντί του Κατανυκτικού Εσπερινού, θα τελεσθεί για πρώτη φορά στη Χαλκίδα, ύστερα από αιώνες, η λησμονημένη Νυχτερινή Ασματική Ακολουθία ΠΑΝΝΥΧΙΣκατά το Βυζαντινό Κοσμικό Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας Αγίας Σοφίας.

Το εξαίρετο αυτό λειτουργικό – ψαλτικό γεγονός προσφέρεται απ’ το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος «Ιερεύς Παύλος Σκοπελίτης» σε όλους τους φιλακόλουθους χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ως ιστορική γνώση και ως μία επιπλέον ευκαιρία περισυλλογής και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος των σωτηριωδών Παθών και της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού ημών Ιησού Χριστού.
Η  ΠΑΝΝΥΧΙΣ είναι η μία –ίσως και η ωραιότερη– απ’ τις τέσσερεις Ακολουθίες του εκκλησιαστικού νυχθημέρου που τελούνταν κατά το Κοσμικό ή Ενοριακό Βυζαντινό Τυπικό (οι άλλες τρεις ήταν η Τριθέκτη, ο Ασματικός Εσπερινός και ο Ασματικός Όρθρος) στους ενοριακούς ναούς, έξω από τα μοναστήρια, παράλληλα με τις επτά Ακολουθίες του Μοναστικού Τυπικού μέχρι το 1204, την έναρξη της Φραγκοκρατίας, και κυρίως στις πόλεις Κωνσταντινούπολη, Αθήνα και Θεσσαλονίκη· στη Θεσσαλονίκη η τέλεσή τους συνεχίστηκε μέχρι και την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430.
Η βυζαντινή αυτή Κοσμική Ακολουθία ΠΑΝΝΥΧΙΣ σύγκειται από έναν εναρκτήριο ψαλμό, τον 90ο, «Ο κατοικών εν βοηθεία του υψίστου», και τρία Αντίφωνα, –τους ψαλμούς των Αναβαθμών 119, 120, 121, με υποψάλματα κατανυκτικά τροπάρια–, διπλό Προκείμενο, Ευαγγελικό Ανάγνωσμα με θέμα την προσευχή, τον αρχαίο ύμνο σε ενδεκασύλλαβους στίχους «Η ασώματος φύσις, τα χερουβίμ», το μέγα «Κύριε, ελέησον» που ψάλλεται 46 φορές και τις δυό ευχές, της Απολύσεως και της Κεφαλοκλισίας.
Σχετικό ενημερωτικό Προλόγισμα θα κάνει, πριν την έναρξη της Ιεράς Ακολουθίας ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Γρηγόριος Στάθης, που αποκατέστησε, μελοποίησε και εξέδωσε την Παννυχίδα.
Στην Ιερά Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτταος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ θα ψάλει ο Χορός Ψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος απαρτιζόμενος απ’ τους διδασκάλους και μαθητές της Σχολής, υπό την χοραρχία του μουσικοδιδασκάλου κ. Δήμου Τσίμπου – Λαμπαδαρίου του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Χαλκίδος.
Κατά την διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας θα ομιλήσει με επίκαιρο πνευματικό θέμα της Μεγάλης Τσσαρακοστής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.
ΔΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ – ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΓΕΡΟΝΤΟΣ
Το ερχόμενο Σάββατο 5 Απριλίου 2014 το πρωί, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος της Βορείου Ευβοίας, θα τελεσθεί διετές Μνημόσυνο του μακαριαστού Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γεραντώνη – Ηγουμένου της Ιεράς Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, εκτός από τις Εκδηλώσεις των Ενοριών, που κατά τόπους, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου πραγματοποιούνται, διοργανώνονται δύο Εκκλησιαστικές – Ψαλτικές Εκδηλώσεις, προκειμένου οι πιστοί να προετοιμασθούν, και δι’ αυτού του τρόπου, για τη συμμετοχή τους στα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού.
1. Την Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00, στον Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, θα γίνει η καθιερωμένη Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καβάσων κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, με θέμα: «Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ».
Ο Βυζαντινός Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών του Νομού μας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ», με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιο Γερογιάννη, θα ψάλλει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος.
2. Την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 και ώρα 19:00, στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου Προκοπίου, θα λάβει χώρα Συναυλία Θρησκευτικής Μουσικής, την οποία διοργανώνουν το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου, η Δημοτική Χορωδία Περάματος και το Στέκι Πολιτσμού Μιχάλη Κοκκίνη,υπό την αιγίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με την συμπαράσταση της UNESCO, της Ο.Π.Σ.Ε., της Ε.Χ.Ε. καιτ ης Π.Ε.ΔΙ.Χ.Ο.
Στη συναυλία θα παρουσιασθεί το Πασχαλινό Αναλόγιο – Βυζαντινό Ορατόριο του μαέστρου και συνθέτη κ. Μιχάλη Κοκκίνη, υπό τον τίτλον «Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ», από την Δημοτική Χορωδία Περάματος.
Αρχιμ. Κύριλλος ΓεραντώνηςΠαννυχίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου