ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ι. Μ. Σινά: Αιγύπτιος απόστρατος στρατηγός ζητά την εκ θεμελίων κατεδάφιση του ιστορικού μοναστηριού!

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma     " 

Posted: April 24, 2014 at 2:04 pm, Last Updated: April 24, 2014 at 1:56 pm
monh-sinaΤην κατεδάφιση ενός σπουδαίου μνημείου της ανθρωπότητας, ενός ιστορικού μοναστηριού, που προστατεύει η UNESCO, της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ζητά με αγωγή του στα αιγυπτιακά δικαστήρια ένας απόστρατος στρατηγός.

Ο Αχμέτ Ραγκάι Ατίγια ισχυρίζεται πως το μοναστήρι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου, ζητά να καταστραφεί εκ θεμελίων και να απελαθούν οι μοναχοί που υπηρετούν σε αυτό και οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους Έλληνες.
Ο Ατίγια υποστηρίζει πως έχει 71 διοικητικές πράξεις με τις οποίες εντέλλεται η κατεδάφιση σύγχρονων προσκτισμάτων του μοναστηριού. Με βάση αυτές, επιτίθεται τώρα στα διοικητικά δικαστήρια της περιοχής και αιτείται την πλήρη κατεδάφιση της Μονής.
«Κόκκινο πανί» για τον ίδιο αποτελεί η έπαρση της ελληνικής σημαίας, κάτι που τον κάνει να μιλά… για “κατάληψη αιγυπτιακού χώρου από αλλοδαπούς”, πράξη που συνιστά, λέει, «απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία»!
Ο νομικός εκπρόσωπος της Μονής καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, αντιτείνοντας το γεγονός ότι οι μοναχοί δεν μπορούν ούτε μια αγιογράφηση ναού να κάνουν χωρίς άδεια από το αιγυπτιακό κράτος, πόσο μάλλον να ανεγείρουν κτίσματα.
Τα επιχειρήματα αυτά, με τα οποία απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του Ατίγια, έχουν κατατεθεί από την τοπική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο υπουργείο Πολιτισμού από το 2012.
Ο ενάγων δεν έχει ακόμη παράσχει απόδειξη των κατηγοριών του, ωστόσο το δικαστήριο σύστησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα τις εξετάσουν και θα καταθέσουν το πόρισμά τους σύντομα.
Η υπόθεση θα συζητηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, κάτι που σημαίνει πως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να δράσει τάχιστα.
Ο Ατίγια έχει μηνύσει και τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους κατηγορεί για συνεργασία «με τους Έλληνες κατακτητές».
Ο σεΐχης Αχμέντ Ελ Τζελάμπι μιλώντας εξ ονόματος της φυλής Τζεμπελίγια που φρουρεί το μοναστήρι για 1.400 χρόνια, αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιτεθεί στο μοναστήρι ή οποιαδήποτε άλλο σημείο στην περιοχή.
«Η ειρήνη που υπήρχε μεταξύ των μοναχών και των Βεδουίνων του Σινά έχει κάνει το μοναστήρι εμβληματικό», δηλώνει, κάτι που εξυπηρετεί προσκυνητές και επισκέπτες διαφόρων θρησκειών, γλωσσών και του πολιτισμού.
Όσον αφορά τις δήθεν παράνομες δομήσεις, ο Ελ Τζελάμπι είπε ότι ο μόνος «οικισμός» κοντά στο μοναστήρι συναρτάται με ένα πρόγραμμα στέγασης που επιτρέπεται από τις τοπικές Αρχές.
Όπως έχει δηλώσει ο αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός, οι Βεδουίνοι, οι οποίοι ζουν από το μοναστήρι και τον θρησκευτικό τουρισμό με τους 300.000 επισκέπτες τον χρόνο (προ εξεγέρσεων), υπερασπίστηκαν δυναμικά τη μονή στις πρόσφατες ταραχές.
«…Μόλις η κατάσταση αγρίεψε, οι Βεδουίνοι περικύκλωσαν το μοναστήρι. Ήταν οπλισμένοι. Στην αρχή τα όπλα τα είχαν κρυμμένα κάτω από τις κελεμπίες, μετά τα κρατούσαν φανερά. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουν…» είπε.
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε μεταξύ 548 και 565 από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Έχει ανεγέρθεί στη θέση ακριβώς της Φλεγόμενης Βάτου, όπου ο Μωυσής μίλησε με τον Θεό και του είπε να οδηγήσει τους Ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο.
Η μονή πήρε το όνομά της από τη χριστιανή μάρτυρα Αγία Αικατερίνη, της οποίας το σώμα Άγγελος μετέφερε στην κορυφή του όρους Σινά μετά το μαρτύριο της το 307 μ.Χ.. Αργότερα μοναχοί βρήκαν το άφθαρτο σώμα της εκεί και έτσι η Μονή που κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, πήρε το όνομα της Αγίας.
Ανεκτίμητης αξίας βιβλία, χειρόγραφα, βυζαντινά κειμήλια φυλάσσονται, σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας, στα κτίσματά της. Ανάμεσά τους, ένα συμφωνητικό υπογεγραμμένο από τον Μωάμεθ, που λέει ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να σέβονται τα μνημεία των άλλων θρησκειών.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου