ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Γ. Βρούτσης: Σε πτώση η ανασφάλιστη εργασία

ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ

25/04/2014
«Η ανεργία, μετά από περίπου πέντε χρόνια, και μετά τη σταθεροποίηση που επέδειξε εντός του 2013, δείχνει πλέον να εισέρχεται σε φάση αποκλιμάκωσης», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα οποία το ποσοστό ανεργίας μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία δείχνουν σημαντικό θετικό πλεόνασμα προσλήψεων για τον μήνα Απρίλιο.
Ο υπουργός Εργασίας έκανε ειδική αναφορά στη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής παραβατικότητας.
Όπως ανέφερε, τα ποσοστά της «μαύρης εργασίας» έχουν μειωθεί από 40,5% τον Φεβρουάριο του 2013, στο 21,86% το 2014, ενώ η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή του σχεδίου «Άρτεμις», με συνεχείς, στοχευμένους και αυστηρούς ελέγχους και στην επιβολή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων στους παραβάτες.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης απέδωσε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι εάν είχαν γίνει εγκαίρως και οργανωμένα, ο αντίκτυπος της κρίσης θα ήταν ηπιότερος, οι επιπτώσεις περισσότερο διαχειρίσιμες και η ανεργία αρκετά μικρότερη.
«Πρόκειται για αυτονόητες αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην άρση των εμποδίων και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας. Οι αλλαγές αυτές σκόνταφταν, όλα τα προηγούμενα χρόνια στη διστακτικότητα του πολιτικού συστήματος, στη δαιμονοποίηση της έννοιας της ευελιξίας από ένα φοβικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας, στην έλλειψη ψυχραιμίας και ρεαλισμού στον δημόσιο διάλογο, αλλά και στις οργανωμένες αντιδράσεις ισχυρών συντεχνιακών ομάδων», τόνισε.
Ειδικότερα, μίλησε για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% και εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας.
Όσον αφορά στη μείωση της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων μέσω του συστήματος «Εργάνη» και τη θεσμοθέτηση νέου μηχανισμού κατώτατου μισθού που εξασφαλίζει, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «τα κατώτατα όρια ασφάλειας εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους, επιτρέποντας στους κοινωνικούς εταίρους να καθορίζουν μόνοι τους όποιες, υψηλότερες, αμοιβές συμφωνήσουν».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με παράλληλη διατήρηση του 40ωρου στην προσαρμογή του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στα ευρωπαϊκά επίπεδα και την ενδυνάμωση του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Τέλος, μίλησε για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος με μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων που ενίσχυσαν την εισπρακτική ικανότητα των ταμείων, όπως η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και στην παροχή των εφάπαξ.

ΠΗΓΗ :   "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου