ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

«Πράσινο φως» για τρεις δόσεις από την Ευρωζώνη

Πυρά από το Μόναχο

25/04/2014
Σε θετικό κλίμα για τη χώρα μας πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group), στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση τριών δόσεων προς την Ελλάδα, με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δις ευρώ και τις επόμενες δύο από ένα δις η κάθε μια.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνοντας την προσοχή της τόσο στη χρηματοδοτική πτυχή όσο και στην πτυχή της τεχνικής βοήθειας.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου των Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με σαφή προθυμία για την παροχή βοήθειας.
Κατά τη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά δήλωσε προς τους εταίρους ότι μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τελεί εν αναμονή αποφάσεων για την περαιτέρω ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους.
Όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες και θα αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης κατά τη διάρκεια της επόμενης επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στα μέσα Μαΐου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να αποφασιστεί η έγκριση εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Παράλληλα, ο Τζέρι Ράις τόνισε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ενώ καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.
Αναφερόμενος στο πλεόνασμα, ο κ. Ράις μίλησε για «σημαντικό ορόσημο», προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις».
Σε ερώτηση για την χθεσινή αναφορά του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «υψηλά επίπεδα» και ότι τα σχετικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.
Στη συνέχεια, επανέλαβε τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για μείωση του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αν η χώρα παραμείνει συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα.
Σε άλλη ερώτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αν θα υπάρξει «νέα καθυστέρηση» σ' αυτό το ζήτημα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι «προχωρούμε (όλα τα μέρη) με ένα συντεταγμένο τρόπο».
Τέλος, επανέλαβε ότι συμφωνήθηκε να γίνει η συζήτηση για το χρέος στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υποστηριχθεί σε διεθνές επίπεδο η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ελλάδας.
Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την επόμενη, έκτη αξιολόγηση θα προσδιοριστεί η «πρόσθετη χρηματοδότηση», μέχρι τις αρχές του 2016.
Εγκώμια από τον Τύπο των Βρυξελλών   
Το σύνολο του, εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά ζητήματα, Τύπου των Βρυξελλών, αναφέρεται στη χθεσινή επίσημη επιβεβαίωση από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος.
Συγκεκριμένα, το έντυπο Agence Europe, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: η Αθήνα ετοιμάζεται για συνομιλίες για τη μείωση του χρέους», το έντυπο Europolitics άρθρο με τίτλο «Η Επιτροπή κρίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος», ενώ η ιστοσελίδα euobserver.com δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες καταγράφουν το πρώτο πλεόνασμα, ενώ η ΕΕ κατευθύνεται προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».
Όλα τα δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι στις 23 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε και επίσημα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα για το έτος 2013, τονίζοντας, ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος. Τα δημοσιεύματα παραθέτουν τα αριθμητικά στοιχεία, τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού τους όπως αυτές δόθηκαν χθες από την Επιτροπή, καθώς και τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες τα νούμερα αυτά «ξεπερνούν το στόχο». Ο ίδιος, όπως επισημαίνουν όλα τα δημοσιεύματα, σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις, πως η ευρωζώνη θα διεξάγει συνομιλίες για τη μείωση του χρέους μετά το καλοκαίρι. Η ευρωζώνη έχει συμφωνήσει τη μείωση του ελληνικού χρέους από το 2011 με όρο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η euobserver.com επισημαίνει σχετικά, ότι η μείωση του χρέους ενδέχεται να επικεντρωθεί κυρίως στην παράταση της χρονικής διάρκειας του δανείου ως 50 έτη, ενώ τονίζει πως την Παρασκευή θα εκδοθούν αναθεωρημένες προβλέψεις για την Ελλάδα. Η euractiv.com τονίζει, ότι χθες συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα που η Ελλάδα ζήτησε οικονομική βοήθεια. Σημειώνει επίσης, ότι η μείωση του χρέους θα επικεντρωθεί στην παράταση της χρονικής διάρκειας του δανείου και στη μείωση των επιτοκίων. Η euractiv.com υπενθυμίζει επίσης, ότι η Ελλάδα κατάφερε προ ημερών να δανειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές 3 δις ευρώ, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφέρει, ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από τα μέτρα λιτότητας και πως μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα δημοσιεύματα της Agence Europe και της European Voice.
Το Europolitics σχολιάζει, ότι η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί για τον Έλληνα πρωθυπουργό μια «σωσίβια λέμβο» που θα αξιοποιήσει έναντι του Αλέξη Τσίπρα, τον βασικότερο του αντίπαλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το Europolitics δεν παραλείπει να παραθέσει ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Ντέϊσελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία «τα Κράτη μέλη της ευρωζώνης διατηρούν τη δέσμευσή τους να δώσουν στην Ελλάδα την αναγκαία στήριξη έως ότου επιστρέψει στις αγορές, με τον όρο, ότι η Ελλάδα θα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος».
Το Europolitics επισημαίνει επίσης, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι «ανθηρή» παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό χρέος «αβυσσαλέο» και τονίζοντας, ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο χρέος παγκοσμίως μετά την Ιαπωνία και τη Ζιμπάμπουε.
Ωστόσο, σχολιάζει, η Επιτροπή χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος «βιώσιμο» τονίζοντας, ότι παρατηρείται τάση μείωσής του προκειμένου να δικαιολογήσει την αξιολόγησή της. Ο πραγματικός όμως λόγος που το ελληνικό χρέος χαρακτηρίστηκε βιώσιμο, σχολιάζει ο συντάκτης, είναι, ότι αν αυτό δεν συνέβαινε, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα έπρεπε να δεχτούν μια αναδιάρθρωση του χρέους παρόμοια με αυτή που έγινε το 2012 (PSI).
Οι Ευρωπαίοι ωστόσο δεν πρόκειται να δεχτούν να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους Ευρωπαίους φορολογούμενους - να συνεισφέρουν δηλαδή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.
Τέλος ο μελετητής του Ινστιτούτου Bruegel Ντάρβας, αναγνωρίζει, ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, διατηρώντας τα ίδια επιτόκια, δεδομένου, ότι η ονομαστική αύξηση το ΑΕΠ θα είναι 4%, όπως εκτιμάται και πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 4% τα επόμενα έτη. Στο σενάριο αυτό, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 100% του ΑΕΠ ως το 2030.
Καταλήγοντας, ωστόσο, επισημαίνει, ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις: Πιο αδύναμη από το προβλεπόμενο ανάπτυξη ή υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Ο Ντάρβας προτείνει να δοθεί στην Αθήνα μια πραγματική ελάφρυνση του χρέους υπό τη μορφή μηδενικών επιτοκίων για ορισμένη χρονική διάρκεια, με τον όρο η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Αρνητικός πάλι ο Ζιν   
Την αντίθεσή του στις δηλώσεις της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, κάνοντας λόγο για «παραπλάνηση της κοινής γνώμης».
«Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού», ανέφερε ο κ. Ζιν σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας:
«Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών. Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Μάαστριχτ και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Το πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό, στο 8,7% του ΑΕΠ, συνεχίζει ο κ. Ζιν και τονίζει:
«Η ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη. Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την ΕΕ βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης. Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την ΕΚΤ, οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών», καταλήγει ο Γερμανός οικονομολόγος.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ     " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου