ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ο θησαυρός του Ταϋγέτου από τη Μαρία Ρουσάκη

ΠΗΓΗ :  "  http://www.tharrosnews.gr/      "

 

Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2014 22:02
Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, με καταγωγή από την Αλαγονία. Σπούδασε Κοινωνιολογία, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Έχει γράψει πάνω από τριάντα βιβλία για παιδιά. Έχει βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2001).
Ο λόγος για τη Μαρία Ρουσάκη, συγγραφέα του βιβλίου «Ο θησαυρός του Ταϋγέτου», εκδόσεις Μίνωας.
Ο Μιχάλης και ο Βασίλης, τα δίδυμα, αγαπούν την εξερεύνηση. Ο χάρτης που πέφτει στα χέρια τους και η πίστη τους στην ύπαρξη θησαυρού στο Σιδεροβάγενο τους οδηγούν σε μια συναρπαστική περιπέτεια.
Η συγγραφέας Ελένη Πριοβόλου σημειώνει σχετικά: «Δροσόπνοο γλυκό αγέρι μού μηνούσε το βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη με τον τίτλο “Ο θησαυρός του Ταϋγέτου”. Και δε διαψεύστηκα στο ελάχιστο. Αυτό το άρωμα βουνού, Ελλάδας, ποίησης, με τη στόφα του παλιού σε ένα σύγχρονο δημιούργημα, με συντρόφευε από την αρχή ως το τέλος του μυθιστορήματος.
Διαφορετικές, εναλλακτικές- θα έλεγα- διακοπές, στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, με το μυθικό όνομα Αλαγονία. Μακριά από τα πολυσύχναστα θέρετρα και τις κοσμοπολίτικες λουτροπόλεις. Διακοπές αληθινές για τα δίδυμα αδέλφια, με μυρουδιά βρεγμένης κοπριάς, αέρα βουνίσιο και άρωμα αληθινής κόκκινης ντομάτας.
Διακοπές γεμάτες ήχους, μύθους, αινίγματα και γρίφους. Μα όλα είναι αληθινά στο βιβλίο. Η περιπέτεια, η δράση, η γρήγορη εναλλαγή εικόνων, αλλά, κυρίως, τα αισθήματα. Η αγάπη για τους παππούδες και το χωριό, το πάθος για την εξερεύνηση και την περιπέτεια, η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού. Όμως, ο θησαυρός αποτελεί το πρόσχημα, για την αναζήτηση του εαυτού, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της αποδοχής του διαφορετικού, της κρυμμένης ποίησης μέσα στις καθημερινές εικόνες του βίου. Εν τέλει, την αναζήτηση της ομορφιάς, της αρμονίας και της ελευθερίας».
 
Βιογραφικά στοιχεία
Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, όμως κατάγεται, όπως προαναφέραμε, από την Αλαγονία. Με σπουδές Κοινωνιολογίας, δοκίμασε το χώρο της δημοσιογραφίας. Όμως, ύστερα από την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, «Η Μέλπω η Μοναδική», ο χώρος της παιδικής λογοτεχνίας την κέρδισε. Το 2002 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (το ελληνικό κεφάλαιο του International Board on Books for Young People-IBBY) βράβευσε το πρώτο της βιβλίο «Η Μέλπω η Μοναδική» με το βραβείο Πηνελόπης Μαξίμου για προσχολικές και πρωτοσχολικές ηλικίες. «Η Μέλπω η Μοναδική» έχει μεταφραστεί στις ΗΠΑ, στην Κορέα και στην Ταϊβάν.
Στην Αμερική έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο, «Unique Monique» και τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο “Oppenheim Toy Portfolio Gold Book Award”. Κυκλοφορεί σε όλη την Αμερική και τον Καναδά από τις εκδόσεις Kane/Miller.
Επίσης, στις 16 Δεκεμβρίου 2004, 18 Ιανουαρίου 2004 και στις 26 Απριλίου 2005 παρουσιάστηκε το βιβλίο στη διακεκριμένη σειρά της αμερικάνικης καλωδιακής τηλεόρασης, «The Reading Rainbow» (στο κανάλι PBS Kids).
Δυο βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. «Οι Λεμονιές» το 2004 και το «Κολυμπώντας στα Βαθιά» το 2006. Επίσης, τα δικαιώματα για το εικονογραφημένο της βιβλίο, το «Πώς να Περιποιηθείς το Τερατάκι που θα Βρεις», πουλήθηκαν στην Κορέα.
Συνεντεύξεις και βιβλία της έχουν παρουσιαστεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην ΕΤ1, στην εκπομπή Κουκλομέγαλοι και Πολυσπόρια και στο Ουράνιο Τόξο, σε περιοδικά, εφημερίδες και μπλογκς.
Επίσης, αρκετοί Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι έχουν γράψει αξιέπαινες κριτικές για τα βιβλία της.
Η Μαρία είναι υπεύθυνη της οργάνωσης SCBWI Greece (Society of Children's Book Writers and Illustrators). Ζει στην Αθήνα και έχει τρία παιδιά. 
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%BF-%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CF%8B%CE%B3%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7#sthash.fnoA4o3I.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου